Friday, March 13, 2015

My motivational Memoir,Rubbertapers daughter,from Rubber Estate to United States

Salam and  Selamat pagi pada semua pembaca blog jv yg budiman.

Minggu lepas agak sibuk sikit,dah lama tak berblog,nak naik kan semangat tu mcm berat teramat.sejak berfb,ni minat dah berblog semakin kurang. but kena rajinkan diri,sebab jv dalam  usaha utk terbitkan buku pasal kisah kehidupan jv,dari kechik sampai sekrg,hidup dirantauan.

Dua minggu yg lepas,jv didatangi oleh kawan baik jv masa di Delaware.Nama dia Shakila Yaacub,dia duduk ngn jv sekejap buat research for her Phd dalam sejarah business Malaysia and America,we spent a lot of times together,chit chat,,jv bangga dapat kenalan dgn melayu yg bijak pandai dan tak sombong,sebab sepnjg hidup jv masa kechik dan remaja,susah nak cari melayu yg pandai ,peramah dan helpfull,but at the same time,times has change,there are a lot more smart and educated malays out there,They said  life is all about timing,and place.and with technology lagi ler senang nak jumpa dan berkenalan dgn org yg baik2,all we have to do just choose.and if we choose to good one,baik ler hasilnya.And I  have been lucky with a few exceptions,kenalanyg jv kenal di FB semuanya baik2 belaka.for that i am forever gratefull.

We had a good times telling story masa dulu.one of it was about the beauty are on the eyes of beholder.Masa susah dulu tak terpikir yang , jv ni bertuah sebab dilahirkan tak chantik.Dari kechik sampai ler masa nak kawin.Mualaf adalah org yg pertama kata jv chatik.Masa mula2 tu rasa pelik sgt dengo dia puji jv,rasa mcm serba serbi tak kena,tersumbat telinga,jenuh jv korek dgn jari and tooth picks,nasib baik tak pecah gegendang telinga,if not pekak dah kot,mcm tak cukup hodoh,pekak ler pulak nanti.Dari kechik dan remaja sampai ler ke anak dara tua,all I  heard was just jv hodoh dan  tak chantik,dgn gigi jongang,kulit comot hitam berkarat sebab jenuh berjalan buat marketing,or the best org tak puji.Being human,we cry and dire for all compliments,if not all at least one,either being smart,or pretty, regardless from family,frens or strangers,and I  am neither,and when you are neither you are invisible.but if only I were to sit back and think about the advantages of not being pretty at that time.there were so much I could do,I guess when life was so so hard and broke,I was to tired to think all good things I can accomplish. So I was telling Shakila,it was good being ugly masa bujang,sebab tak der org nak ambik kesempatan kat Jv,tak der org nak ngorat,nak cuba jadikan jv pelacur,tak der org nak culik and jual jv and jv tak  berani nak mintak kerja jadi waitress.and because of that I  was able to push myself to the hardest instead of finding a short cut just to stay afloat.Kalau jv chantik,jv would try to be a waitress,could make me good money to pay bills,but I would not be able to recognize my skills in marketing and coordinating,afterall all I  was looking for at that time a job that only pays 400rm monthly to live confortably,and being waitress would just do that.Tapi sebab jv sedor diri ,jv tak ler cuba apply.

Minggu depan jv dah start tulis buku ,My motivational memoir,Rubbers Tappers Daughter,from Rubber Estate to United States,it'll take 3 bulan for that buku tu siap.Mula2 ingat nak suruh anak tiri tu tolong tulis,lepas pikir panjang,jv kena usahakan sendiri sebab anak diri tu nanti sebahgian cerita dalam buku tu nanti,details pengalaman pahit maung hidup dgn anak tiri omputih,selama 2 tahun.walaupon pertalian dah ok sekrg,tapi kenangan pahit hidup dengan dia masa kita muda dan dia remaja tu,nanti akan meundurkan balik persahabtan yg tak sekuat mana.

Nanti jv cuba update sekerap yg bole,insyAllah,till then,stay happy,healthy and helpfull please. and to those yg nak add jv kat fb tu,my fb is Joyah Vegas.

10 comments:

  1. I have a frog in my throat but not the kind that hops and jumps and make a croaking sound! So honored to know someone like you - even on FB! Walaupon from estate but its where you are now and how you got there is what being a success is all about!

    ReplyDelete
  2. I enjoy your musings Kak JV...don't stop writing ..,

    ReplyDelete
  3. Salam kak Pon. Good to know you've decided to write it yourself. No better voice than your voice. Just write it all down, bm + bi. Then baru pikir mau kasi make it better. That's when the editor comes in. Looking fw to reading your book!

    ReplyDelete
  4. I am reading... just so you know. ......, Kak JV.
    I am so inspired by you.....

    ReplyDelete