Wednesday, July 18, 2012

Zaman Remaja

A'salam to semua pembaca budiman, semuga hari ini lebih ceria, sihat dan diberkati dari semlm, its my sincere doa that semua yg baca blog jv berhati dan berfikiran bersih, jgn sesekali ada perasaan dengki,benci dan kedekut dlm hati kita, Kita kena senantiasa ingat bahawa semua manusia sama,yg membezakan kita ialah cara kita melayan org lain,angkuh dan bongkak tu lah yg akan menjatuh kan kita nanti. Lusa mulim di amerika akan menyambut Ramadhan, its summer ,waktu imsak will be around 5 pagi and berbuka its going to be 9 pm the very least kalau ikut matahari kat vegas ni,InsyAllah, jv dan keluarga akan berpuasa seperti muslim yg lain.

1977,umur jv 13 tahun ,kedudukan ekonomy keluarga dah ok sikit, tak ler sedaif tahun2 sebelumnya,sebab harga getah dah naik sikit and hujan tak se akrab mana, less hujan more days to noreh, more days to noreh more gaji mak dapat, and abah dah mula bagi mak 50rm setiap bulan , so bila hidup tak sedaif mana, mak tak ler asik nak marah jer bila nampak jv, by then jv pun dah tak berapa hidup dlm ketakutan lagi, abang pun dah selalu ikut abah bawak lori,tapi kemudahan api air masih tak der lagi, but at least mampu had dinner every night.and pagi mampu bawak bekal gi sekolah.And mak mampu beli radio utk my 2nd sister, ingat lagi warna pink, pink was the color at that time I think, very light pink, everything seems to come in pink, from the tea set to a radio.radio tu melekat kat telinga my sister  almost24 hrs rasanya, sebab jakun masa tu, tak pernah dapat brg kan?, naik pekak teling jv masa tu, jv naik fed up masa tu, bila kakak tu pegi noreh sekali tu dia tertinggal radio pink 4 segi dia tu, jv korek bateri radio tu jv buang, and tutup balik. Kita org dulu kalau dapat brg baru bukan baca direction,tokey tu tolong carikan station radio tu, sampai ler mati radio tu, tak berani usik takut rosak, punya jakunnya org dulu.Bila balik noreh the 1st thing my sister did, terkam radio pink dia tu, mcm hisap dadah, if my mother kaki hisap rokok, my sister kaki dengo radio,at least my mothers habit tak memekak, radio ni memekak jer.Berjam2 ler juga my sister tu gocang radio tu bagi bunyi,jv tgk jer dari jauh,tiap2 hari dia goncang radio tu bagi bunyi semula, kekadg tu jv bole tgk dari anak mata jv tgn dia lenguh, aman sikit rumah tu bila tak der radio tu, lepas seminggu, mak bawak gi kedai radio tu balik suruh chek apa rosak, cina tu pun sama bodoh agaknya, manual tu dah di buang, habis wayar radio tu di tarik2 nak cari apa salah, tak pulak dia bukak kotak bateri tu,berjam nunggu kat kedai radio tu, in the end,dia kata dia nakhanto ke muar, tanya technician ,jv tgk jer,tak kata apa pun.After a week, dia hanto balik ke rumah, dia kata tak bole baiki sebab my sister over used the radio,bila dia hanto balik dah tak rupa radio dah,tapi kotak bateri tu masih elok,tak der tanda2 dibukak.my mother dah mengamuk,suruh ganti balik, cina tu refused ,sebelum dia melangkah keluar baru dia teringat nak chek bateri tu, bila jv dengo tu jv terus terjun tingkap, tak nampak dunia dah jv lari nak selamatkan diri, habis muka lebam rempuh btg pokok.Nasib baik abang tak der masa tu,mak tak pulak kejo, jv terchungap lari sesorng mcm kena kejo hantu, bila agak dah jauh, jv berhenti penat, tiba2 kayu api jatuh kat atas kepala jv, rupa2nya mak jv tunggu jer ,tgk berapa jauh jv bole lari,bila jv berhnti dia baling ngn kayu, benjo ler juga kepala jv masa tu kena baling, berpinar2 ler juga.

Then umur 14 tahun, jv dah baligh, dah mula syok dgn boys kat sekolah,mcm2 cara jv buat nak get boys attention, tapi malu.Comes to think about it, memang malu, tapi jv tak pernah cerita dgn org except bila dah tua and berkawin, baru perasaan betapa bodoh nya masa zaman remaja dulu, pantang lepa dengo petua jv ikut sebiji2.Ingat lagi the 1 st thing jv buat masak masin, sebab org tua2 selalu kata kalau masak masin nak kawin, suka jv dengonya. So bila masa semua jv letak garam, jerang air pun jv letak garam, garam jantan lagi, ketulan garam yg besor ibu jari tu,nasib baik tak mampus kena darah tinggi kan? Bila mak minum dia punya teh susu, ,masin,dia kata"kenapa masin teh ni?,jv buat dek jer.Mak ok lagi, then jv masak nasi,bila mak makan dia perasan sebab semuanya masin,dari air ker nasi dan lauk pauk,1st time mak kata"ko ni masak semua masin, ko nak kawin ker?'jv tersengih2,mcm kambing,dlm hati seronok sebab mak dah tau jv nak kawin,masa tu jv 15 tahun kot,hoping kot2 mak bole risik, match making ker, ngn sapa jv tak tau, yg jv tau masa tu jv seronok sebab mak dapat my message, jv nak kawin,! Hari bertukar minggu bertukar bulan,jv tunggu mak merisik, tak der juga, every day jv increase the garam punya volume dlm masakan jv, almost a year kot, sampai last sekali tu bole nampak garam dlm nasi tu jv letak punya banyak nya sampai pahit jadi nya'agaknya last sekali mak tak bole tahan cukup setahun mak jerit kat jv"ko ni nak bunuh aku ker? masak masin bebenor ni?kena kejo jv dgn penyapu, cabut lari terjun tingkap,pas tu tak masin dah jv masak, tgk garam pun jv takut.Dulu jv suka terjun tingkap, sebab mak  suka duduk tepi tangga, kalau lari ikut pintu  depan mak, tak sempat lari jauh kena tangkap, kalau ikut tingkap,susah sikit mak nak tangkap.kekadng jv lari,nak escape dari mak, jv panjat pokok, apa pokok depan mata,tak pikir pjg ,jv panjat, sekali tu terlalu panic jv panjat pokok betik,mak goyang pokok betik tu sampai tumbang, ngn jv sekali tumbang sama,lebam ler juga peha kena libas dgn kayu api.bila dah tau pokok betik tak selamat, jv panjat pokok kelapa, , mak dapat galah,mak jolok jv, org guna galah jolok buah, mak jv guna galah jolok jv,yg tu jatuh sakit betul, dengkot ler sekejap,bila dah habis pokok jv experiment, jv lari bawah rumah, lagi senang mak jolok,then jv panjat bunbumg rumah,yg tu pun kena jolok,yg tu lagi senang sebab atap rumbia,, nakal betul jv dulu menguji kesabaran mak, kesian mak, dah ler keja penat, dapat anak mcm jv lagi kan?

Then, jv dengo mak cerita dgn my eldest sister, dia kata kalau kita nak org lelaki mimpi kita, sebelum tidur tu selawat,seru nama org tu then ketuk bantal 3 kali.,senyap2 jv buat,jv lebih kan lagi, buak aje selawat, habis semua ayat yg jv ingat jv baca,seru nama mamat yg jv syok tu sepul kali, kononya nak bagi mamat tu kow1 mimpi kan jv,jv ketuk bantal tu punya kuat nya sampai pecah bantal tupas tidur senyum sendiri sebab puas hati, happy fikir mamat tu gerenti akan mimpi kan jv.Esok pagi masa kat sekolah, tunggu juga kot2 mamat tu senyum kat jv, hampeh,mamatu perasaan pun tidak ngn jv,years later jv baru terpikir, how to know petua tu menjadi ker tidak,Dare to ask him> I don think so!

Then I did the most stupid thing ever,org kampung dulu suka pakai minyak atar tu,minyak org arab yg bau terlebih kuat yg bole tikam otak, jv nak cari minyak yg bole tikam kalbu, tak jumpa,minyak atar pun minyak atar ler,Jv perasaan mak jv letak sikit jer minyak tu bawak ketiak dia,less than setitik kot,jv pegi curah bawah ketiak jv,mak ooi,sampai migrain jv bau minyak atar tu, bau minyak goreng ikan pekasam bila dah banyak, bila sampai sekolah jv panic, sehari suntuk jv nyorok dlm toilet ponteng semua kelas,pas tu jv tobat terus, lantak pi ler, tak der jv nak cuba menggatal cari pak wer, sampai ler jv habis SPM.

Having done all the unthinkable things when I was teenagers, I can not blame my mother for having no patience with me,adik beradik lain tak mischieves mcm jv, semua ikut kata mak, kalau balik kg you all can tell that jv ler yg paling palyfull dan nakal,and and jv make sure my anak tak buat apa yg jv buat masa kechik dan remaja dulu.Satu yg jv tgk org dulu didk anak, at least my parents, mak tak bagi tau the dos and dons, jv kena guna otak sendiri,yg jv tau kalau jv buat salah jv kena pukul, even then mak tak bagi tau apa salah jv, kekadag jv terpinga2 tak tau kenapa jv kena pukul.I am not saying I am a better mother than my mother, but at least I know what not to do .. Kalau ada org or sibling mengadu pasal jv,tak selidik or tanya, mak pukul dulu,more often apa yg org kata tu betul,sebab every mother ada that mother's instinct kan?.

6 comments:

  1. Salam JV,
    tak de tulang yg patah riok jatuh pokok?

    ReplyDelete
  2. some how tak der le pulak, setakat terkehel, terseluih tu biasa ler, terdengkot2 berhari2.dulu tak pikir tu semua Moh Kembara

    ReplyDelete
  3. hehhehehhe jv jv...kelakor bab minyak atar tu hehehe

    ReplyDelete
  4. lagu2 jv buat ena teringat zaman kita sekolah hehhehe...
    jv masukkan lagu
    1. hingga akhir nnti
    2. sekuntum mawar merah
    3. Kamilia
    4. cukuplah sekali JJ
    5. Keluhan Kasih
    6. Kiranya kau mendengar tika ini JJ
    7. Mimpi yg tak sudah Ibnor Reza
    8. Pelangi Petang Sudirman
    9. Puisi Cinta Ilusi
    10. Suatu Masa M Naser

    ReplyDelete
  5. Hahah..zaman remaja mmemg selalu syok sendiri..

    ReplyDelete
  6. hahahaha...lawak en3 kali ni, berguling membacanya... yg kena jolok tu yg x tahan tu hahaha

    ReplyDelete