Thursday, July 5, 2012

my siblings and I

A'salam, selamat ptg,mlm,tgh hari and pagi to semua pembaca tak kira di mana jua anda berada.Semuga hari ini lebih ceria,sihat and diberkati dari semlm, if not teruskan doa dan usaha,dlm islam kata doa tu bole mengubah takdir.Only God knows kan?


Piah ngn Esah baru balik dari rumah kawan, and Piah takut2 nak mintak kebenaran ikut kawan baik dia pegi Celebrities Hunting kat LA.Esah don realy care much,lebih suka duduk rumah berfb,JV kasi pegi sebab dia pegi dgn kawan baik jv, minah Iran,Iranian yg dtg sini masa the 70s and 80 kaya raya ,agaknya bawak lari harta masa zaman Shah Iran dulu kot.Piah tu baru 13 tahun, dah suka sgt benda2 mcm ni, masa jv umur 13 dulu radio pun tak der.Bila dengo nama Sharifah Aini tu mcm pelik benor,sebab nama kg kan dulu,Senah,Bedah,Piah, Peah,Esah, so nama penyanyi tu bila dengo nak sebut pun pelat.


Jv ada 12 adik beradik,2 mati masa kechik,satu mati umur 5 tahun,satu lagi mati umur 7 tahun,yg 5 and 7 tu mati keran demam panas,zaman dulu org kg tak pernah pegi hospital,rumah kechik kalau sorang sakit,semua akan sakit,Seingat jv 1973 tu semua adik beradik rebah kena demam champak, one by one survived but the other 2 tak selamat,I think they died the same year kalau tak salah.Sorang abang the rest semua perempuan,jv anak kelima.the eldest and second and 4 are kakak,never ingat jarak umur between sibling, the 3rd my spoiled brat useless brother. I hated him for so long,i hardly acknowledge him as my brother,he was my mother lieutenant.my 4th sister,is my mothers reporter my 2 older sister just mind their own business,whenever they feel like beating me, they just did.


70s zaman melayu mabuk tgh filem hindusetan,termasuk ler my 2 sisters and my mother,Satuday evening dia org pegi pekan  tgk wayang hindusetan,All of them illeterate,buta hurup, Bila balik mak bawak sebungkus mee bandung for our dinner,dah bonyok semcm, but tu dah seronok dah, while eating ramai2sebungkus mee bandung bonyok tu, my mak would tell us in detail pasal wayang yg dia tgk, siap dgn dialog lagi,mcm real jer.Seronok jv dengo, masa tu ler terasa yg mak benornya sayang kat jv.Arwah abah balik sebulan sekali, bila dia balik tu, dia bagi kita org 10sen, jv simpan dlm tin susu paku kat tiang,sama ler with my other 2 sister, so kat rumah 4 tiang tu masa ,bole nampak 3 tin susu terpaku di 3 tiang,jv punya tgh2,Setauh ler juga jv simpan dapaler 1.20sen.Satu hari tu jv balik sekolah seronok nak kira duit nak beli buku sekolah,bila balik tgk tabung jv dah kena kopak,hampa yg teramat,terdudk sekejap menagis, tanya kak long sapa ambik duit jv, kak long kat mak,sebab nak tgk wayang,Nak kata apa, kesat air mata jer ler,since then jv tak menabung dah, everytime abah bagi duit tujv bagi terus kat mak,habis cerita, tak rasa hampa.Pernah sekali tu
sekolah ada exam, kak Long nak tgk wayang hindusetan,paksa jv cuti sekolah, jaga adik2, jv tak mau , kak long ambik tali plastik ikat jv kat tiang,, bodoh punya kakak,masa dia ikat tu ,bukan jv bole pun jaga adik2,Penangan wanyang hindusetan, sebab tu jv panggil hindusetan,benci  benor masa tu setiap kali new filem keluar. A few years after that abah bawak kita org pegi tgk wayang hindusetan tu, then jv perasan pelakon tu semua bukan cakap melayu, and mak jv tak tau baca, masa mak bercerita tu mcm dia paham bebenor jer,so bila balik tu jv tanya,'Mak,mcmana mak tau apa pelakon2 tu semua cakap? Mak kata"mak agak jer" laa,pas tu jv tak excited dah nak dengo mak balik cerita pasal wayang yg dia tgk tu.


Then my only brother,my mother's hope to carry her legacy, what legacy at that time pun jv tak tau,my mother didik dia mcm tatang minyak yg penuh, apa saja yg dia nak dapat, kalau makan tak cukup, jv kena bagi my portion bagi dia,kalau dia tak habis makan , tahan dia buang bagi ayam, while jv terkebil2 tak dapt makan, jv  kena hidang makanan dia, mcm jv hidang utk mak, kalau tidak kena pukul, kalau tak  dgn dia, dgn mak,,Kalau mak nak pukul jv lari , abang yg sekor ni tolong kejo and tangkap dan serah kat mak,almost pengsan jv kena bantai ngn mak,dia mcm mak punya body guard, mak menaruh harapan yg tinggi kat anak jantan sekor tu.Ada satu peristiwa yg jv tak kan lupa sampai jv mati kot, masa tu jv umur 10 tahun, jv masak pengat labu for dinner,dah lewat nak gi ngaji, so jv siapkan dlm mangkuk, tak sempat letak sudu ,then jv off pegi ngaji,ngaji masa tu mlm hari,jv lilit badan jv dgn gebor guni masa tu, sebab tak der kain sarong,baru turn jv nak mengaji, came my brother heret my lengan bawak balik, dia heret jv sepjg jln hutan tu,and pukul jv sampai tangan jv patah, while my mother just sat there and watch with all other siblings, he was so powerfull at that time and my mother just simply allowed him to do whatever he wants,its all because jv tak sempat nak letak sudu dlm mangkuk pengat dia,Mak masa tu suka simpan 3 rotan semambu yg dibelit jadi satu, sampai hancur ler juga rotan tu. Form my mother to my sister,just sat there and watch while I got beaten,I think sebulan ler juga jv tak bole guna tgh kiri jv, kalau tak patah, terkehel.yg ni everytime jv ingat or cerita, jv nangis,when you were kid,there is nothing much you can do to protect yourself,you rely on your siblings or nebor, if non of them not able to help you, what you have is only wish that nothing bad will hapen to you..I guess tu jer yg jv bole buat each time jv kena pukul dgn abang and mak.Wish!!


Then my 4th sister, tak cakap banyak, but one of my mothers peberet.She just watch me and report everything to my mother.then my younger sister,my mother peberet of all.Dia lembab sikit dari jv, takut nak gi sekolah, selalu cikgu pukul dia, jv ingat lagi telinga dia sampai berlubang kena cubit dgn Miss Wong, english teacher sebab dia tak bole jawab soalan, Mak sanggup dukung dia , dudk tunggu dia habis sekolah, punya sanyang nya mak kat adik jv tu. jv benci and jeles sgt,sekolah agama satu kelas, bila exam, jv kasi dia tiru semua,then dia dapat no 1 dlm kelas jv dapat no 3.Marah ler jv, betul2 tak adil kan?kalau tak kasi tiru, dia terkebil2 tgk jv,akhirnya jv mengalah.Jv selalu hasut dia buat mcm2 dia ikut jer,tapi dia ni pandai bisness,jv dulu tak pandai, jv nak cari makan jer, sebab tak dapt makan cukup kat rumah.kalau nak curi rambutan jiran, jv ajak dia,jv nak makan setangkai dua jer, dia siap bawak guni, siap jual lagi hasil curi tu.Jv ada team masa nak curi rambutan jiran masa dulu. kita org duduk belakang dusun pak Talib, jiran depan rumah, kedekut nak mampos,tahan rambutan habis makan musang, bukan nak bagi kita org.Satu hari tu,jv ajak my second sister,adik and jv gi curi rambutan,adik jv bawak guni, kakak bawak parang,and jv pegi berlenggang,Bila sampai kat dusun tu,  tugas jv to identify pokok yg mana nak curi,jv tunggu bawah while adik ngn kakak panjat and petik rambutan.Kakak jv panjat pokok tu dia tetak terus dahan rambutan tu, terkejut jv tgk,tak der ler plan mcm tu,yg lagi sedap tu dia dudk hujung dahan,then tetak pangkal dahan tu, Terngaga jv tgk dgn dia2 sekali jatuh ketanah,bersama dgn dahan rambutan tu.Then kakak tu heret ler dahan rambutan tu kerumah, sempat ler lalu depan rumah pak talib tu,siap angakt tgn lagi dgn pak talib tu,sepjg perjlanan, my adik petik rambutan tu masuk guni,jv petik masuk mulut, sampai rumah kakak jv dapat sebutir dua jer, badan dah calar2 sebab jatuh dari pokok rambutan tu,Bila jv ajak the 2nd time dia tak nak ikut, dia kata tak berbaloi,dng dosa and badan calar2 cuma dapat makan sebiji dua.my adik dapat dua guni and tak share dgn kakak,sebab dia nak jual hasil curi tu.jv dah kebotong perut penuh ngn rambutan curi dlm perut,mlm tu tidur senyum lebor sebab perut kebotong.Esok pagi hilang suara,sebab makan rambutan banyak sgt.Kakak kata dolat sebab makan rambutan curi. Tuhan balas.Bila ingat2 kan jv ketawa sesorang,infact asa tulis ni pun jv senyum sendiri.


Dulu mlm Jumaat takder kelas mengaji, masa tu kat kampung dah ada letirk,ada rumah jira sorang ni ada tv,masa tu tgh hot cerita 6 milliondolar man.mabuk habis ngn cerita tu.Bila mlm, tunggu adik beradik dah tidur, jv dgn adik jv yg lembab tu keluar ikut pintu belakang rumah merangkak lari rumah jiran tu nak tgk tv, bukan dapat masuk rumah pun, dapt tgh dari celah lubang papan,yg muat sebelah mata,took turn ngn adik tu tv sebelah mata celah lubang, sanggup, tak kira hujan ribut or petir, kalau hujan ribut, basah seluruh badan belakang sebab menonggeng tgk tv celah lubang.kakak yg jadi reporter tu,bila dapat tau, dia bagi tau mak,bila mak tau,dia kunchi pintu belakang,then kita org keluar dari tingkap,then mak palang tingkap ngn kayu, kita org tebuk lantai rumah, keluar dari lantai rumah,last straw, mak jv berak kan kat lubang lantai yg kita org kopak tu,mlm tu kita org tidur luar rumah, dgn hujan ribut dam hutan,esok pagi mak bangun pagi nak gi noreh,tgk ada ular sawa tidur sebelah jv,Selamat jv tak kena pukul sebab mak dah nak gi noreh., pas tu tak buat dah keluar rumah semata2 nak tgk tv.org kg dulu punya ler kedekutnya, nak tgk tv pun tak bagi, nauzubillah!!


Cukup ler kot celoteh jv kali ni yer, sat lagi ada 2 Columbian girl nak dtg .Dia org nak duduk rumah jv for 2 weeks. jv jadi forster parents sekejap in summer,nak expose anak2 jv dngn budaya luar.kalau dia org bijak, they get to know this girls, if not pandai ler dia org.Stay positif fren, Joyah Vegas.

13 comments:

  1. kak, rambutan tu pokok pak talib tu ker? masa lalu dpn rumah tu dia tak marah tengok rambutannya kena curi? ceredik bebenor kakak akak tu yer...potong dhn mcm tu. pehtu dok sebelah hujung dahan..kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Talib tu tak tau yg kita org tetak pokok rabutan dia. ahhahaha

      Delete
  2. JV dah kena macam2 hal dari adik beradik pun samseng lagi yer...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak JV - zaman 70an mmg de best ' kalo akak curik pkok mutan Pak Talib saya pulak amik harta Wak Janggut iaitu Ubi Kayu...hihihihih's :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mualaikumsalam Hamidi, hahahahha aka lupa pasa Wak janggut tu yer!!

      Delete
  4. Sedihnya..Adoi hai pasal abang pukul sbab xda sudu dlm pengat tu yg ana realy ingat sampai sekarang..Memang x patot betul..!Bermaharajelela dia masa zaman tu..tp yg curi rambutan n curi2 tgk tv rumah jiran tu kelakar sungguh..Bila pikir semula tu semua buat kita lebih matang n bersyukur ngan hidup sekarang...Alhamdulillah...!!!

    ReplyDelete
  5. lawaklah, tapi curious lah jugak nak tau sgt ur only brother tu end up jadi apa? engineer? doctor? legacy katanya :)

    ReplyDelete
  6. apa perasaan kalo dierang baca blog ni?at least depa tahu apa impact pada JV masa dulu, kini dan selamanya

    ReplyDelete
  7. Saya boleh bayangkan cerita2 kak JV ni macam panggung wayang kat kepala ni. Bila bab sedih bukan main sedihnya sampai meleleh air mata lepastu tak lama dah kelakar, gelak sakan sampai terkentut2! LOL

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kak Joyah,
    jumpa perkataan baru, membotong?
    Biasalah bila ramai adik-beradik ni, memacam kerenah daN fe'el.
    Best kan siri "Six Million Dollar Man" tu. Hensom Lee Majors.

    ReplyDelete
  9. Salam kak...mcm mana saya nk contact akak?

    ReplyDelete