Wednesday, July 4, 2012

my ramadhan masa kechik.

A'salam,selamat ptg,mlm dan pagi pada semua, semuga hari ini lebih ceria,positif dan sihat dari smlm,if not continue berdoa yg utk yg terbaik utk kita.Its 4July,Wednesday and its Hari Merdeka for USA.Soon akan dengo berdentam dentum belakang rumah jiran bakor bunga api,kat balcony rumah jv bole nampak pertunjukan bunga api besar2ran,kalau rajin tu jv naik laa tgk, kalau tak dudk tgk tv jer ler, budak2 dah keluar bermlm rumah kawan,Mualaf tgh berdengkur belakang rumah,Jv tgh menyangkung depan computer mikir apa nak tulis ,

To all pembaca out there, please bear in mind , bila jv tulis zaman silam jv, tolong jgn ingat yg mak jv pilih kasih or tak sayang jv,Jv pasti mak dan abah sayang jv sama mcm dia sayang anak2 yg lain,cuma cara dia layan jv lain sedikit dari yg lain,sebab jv tak ikut mak gi nolong noreh ,Tugas jv jaga rumah,so jv kena jlnkan tugas dgn betul,just like any other job,kalau tak betul kena displin ler,that is the only way we learn from our mistake.My parents are good parents,raised me well, tak paksa jv berhenti sekolah like most of my school mates those days,a lot of them tak sampai darjah 5, kena berhenti tolong mak menoreh,at least my mother let me finished high school, cuma jv tak ambik that opportunity to study hard,and do well in school, its not my ,mother's fault.it was mine and mine only.She is a good mother,maybe not the greatest mother ,but good enough for me.

Having said that, jv nak cerita how we sambut ramadhan masa kechik2 dlm hutan.ini semua masa jv dlm sekolah rendah masa getah tak der harga,masa tapak rumah masih lagi hutan belukar, and Felda just being introduced and Tun Razak baru meninggal,dimana Malaysia masih lagi agriculture based.

Org masjid will pukul kentung bagi tau esok puasa,mak mlm tu dah masak nasi siap2 takut tak sempat bangun pagi masak. Pukul 4 pagi mak kejut kita org semua, dudk menyanngkung depan pelita dgn beselubug gebor gandum tepung,mak jv kepal2 nasi tu jadi kan mcm bola,and baca niat puasa and tiup sikit kat bola nasi tu and paksa kita org telan,that was the only meal(if you want to call it) jv dan adik beradik sahur . No water or drinks, jv ingat lagi rasa nak tercekik setiap kali sahur tu. Ramadhan was the only month ayam kg dapat makan,if not biasa ayam2 tu kais saki baki makanan yg ditabur kat luar.So mak pesan ngn jv suruh bagi ayam makan beras sebelum gi noreh.Lepas sahur,kita org tidur balik,and bagun pukul 6 pagi nak siap2 pegi sekolah,Jv ambik beras satu tin susu, panggil ayam makan and tabur beras,masa tabur sikit2 tu jv jeles pulak tgk ayam dapat makan lebih dari jv,so jv rasa sikit beras tu, sedap pulak,rangup dan lemak,dlm sikit2 tu habis satu tin jv kunyah makanan ayam tu,Agaknya ayam2 tu semua sumpah seranah jv sehari suntuk.Dlm hati kata'sorry ayam!'.tak der sorang pun adik beradik yg tau for one whole month,mak masa tu perasan,yg ayam makin kurus and kebulur and wondered if jv bagi ker tidak makan ayam pepagi.jv .Dalam bulan ramdhan tu selalu ler juga ceret beret,dlm hati tau,its dolat ayam,selalu curi makanan ayam,tapi tak juga bertobat. Masa membesar dlm hutan dulu, kita org tak der proper toilet,so nak melepas tu kita buat mcm kucing, gali lubang pas tu menyangkung, bila dah habis timbus balik,, kalau kena ceret beret tu, terkepot2 ler menahan masa nak gali lubang tu,ingat lagi masa kechik2 dulu changkul kena mesti ada dkt tgn, bukan nak ketuk kepala org, tapi bersedia nak gali lubang utk melepas.Bila mlm masa gelap,tak bole nak mengali, takut terchankul kaki sendiri, kita org buat jamban terbang,dulu2 kalau beli brg kat kedai runcit, kedai tu bungkus ngn surat kabor,so jv simpan surat kabor tu elok2,bila nak mebuang at night,buang ler atas surat kabor tu,then lipat elok2,esok pagi baling jauh2 ke hutan,sebab tu dipanggil jamban terbang.Di pendekan cerita jv tak pernah puasa masa kechik2 dulu. bila buka,lauk buka kita org was sadin dln tin dgn nasi lembik.Dulu sadin murah gila,25sen jer setin besor.

Bila dah masuk pertghan puasa, jv kena jemur gula dan tepung dlm du;ang,satu keja yg paling seksa, jv kena kawal dan jaga supaya burung and ayam tak berak dan patuk tepung dan gula tu, dudk dlm hutan,bayangkan betapa susahnya nak kawal burung dan ayam tu.I hate ramadhan those days,so stressfull for me as a kid.Satu hari tu konon nak jadi bijak,nak our smart ayam dan burung, jv gi jemur tepung atas bumbung rumah,nasib baik jv test se dulang dulu,Tau apa jadi? dgn jv2 sekali tergolek 2jatuh dari atas bumbung tu kena patuk ngn burung,habis tepung sedulang, cepat2 jv timbus dgn tanah, tak nak mak tahu.Kalau tak hujan or mendung,cukup matahari,tiga hari kering, then kena tumbuk dgn lesung kayu beso gajah,tumbuk then ayak,then ayak siap2 bagi halus,for mak buat biskut raya.habis tu semua,jv kena potong kayu api kechik2 nak bakor kuih tu, I was only 8 at that time,tapi kena buat all the prep utk kuih raya.yg lagi sedap,bila mak dah siap buat kuih raya,jv tak dapt makan, sebab mak bagi kat kerani and mandor tempat keja,dapat ler makan sekeping dua,yg hangus dan tak jadi.yg elok2 mak buat utk impressed bos ladang.

Bila hari raya,tak bole gi mana2,sebab mak takut jiran ngumpat,kalau ada duit lebih sikit mak sembelih ayama and buat ketupat.Pernah sekali mak tutup pintu,sebab tak der apa nak masak,yg ada ayam sekor jer, kalau jual ayam,tak der lauk.while our life was so hard and poor, my late uncle dudk sebelah rumah makan mewah berhari raya.Never did he came and jenguk we all.Ni adek mak,selau marahh2 and tengking mak and we all,so mak tak nak kena tengking dgn my uncle,or org dtg rumah beraya,mak suruh tutp pintu dan tingkap,so that year we all beraya dlm gelap siang hari.

Bila ramadhan over, I was so happy, I used todread my self every time bulan puasa tiba,When i discovered nikmat bulan ramdhan, mlm lailatul qadar, seronoknya, jv tahan tak didur mlm sepuluh hari berdoa supaya jv bole bertelor,jv ingat lagi jv doa sampai menagis teresak2'Ya Allah Ya Tuhan ku, bagi lah keajiban keatas diri ku ini, bagi ler kekuasan aku supaya bole bertelor,supaya aku bole tukar telor tu dgn rokok,supaya mak aku sentiasa ceria bila dapt rokok tu, itu saja yg aku pintu dari mu ya Allah,tolonglah tunaikan permintaan hamba mu ini!For 10 day every ramadhan,jv menangis doa yg sama for 3 tahun ler juga, tapi puasa tidak,, sahur tapi curi makannan ayam.Every morning jv cuba meneran nak bertelor,ingat lagi curi2 pegi belakng rumah meneran for 1/2, kot2 keluar telor.Nasib baik tak kena telan ngn ular sawa,sebab sebelah tempat jv meneran tu betul2 tempat ular sawa bertelor,mula2 ingat telor jv,sekali ternampak mak ular sawa tu melengkor keliling teror tu, lari lintang pukang, tak doa and tak meneran dah lepas tu. Nanti jv sambung lagi yer, stay positif frens. Celoteh Joyah.

6 comments:

  1. Hahah..kelakornya ari ni..da mcm org giler ana dpn pc ketawa sesorg...

    ReplyDelete
  2. Hahahahahhahaha JV kenapa ko tak doa jer, meneran terus keluar rokok, wat letih jer telor beso, kalau rokok tu kurus2 skit nak keluar dari montot..hahahahhahahha. Kalau ada 10 owg yg otak mcm ko JV, aku rasa bergulung2 owg lain asik giler gelak, lalalalala

    Kaki skodeng:))

    ReplyDelete
  3. Nek Rock, masa dulu mana ada pikir panjang, rokok tu tak hidup, tak bole keluar kat telor,ayam mcm manusia berkaki dua and hidup, tu yg jv ingat bole menjadi doa jv.

    ReplyDelete
  4. kelakor... jamban terbang.... mcmner rupanya JV menerah nk keluorkan telor tu yea :D :D :D

    ReplyDelete
  5. I No comen becoz semua kenangan tu telah menjadi bahan sejarah dan bahan kajian hihihihihi's !!!!

    ReplyDelete
  6. Baru nak jenguk cerita Kak JV.. :)

    ReplyDelete