Friday, July 20, 2012

My housemates

A'salam,selamat tghhari,mlm dan pagi to all pembaca budiman,JV nak ucapkan selamat berpuasa to all muslim,semuga Ramadan kali ini lebih bermakna dari tahun2 sebelumnya.InsyAllah. Bulan puasa , jv jaeang sekali 2sahur, kalau sahurpun stakat seteguk air or sesudu dua cereal,kalau hari2 biasa pun jv tak makan pagi, cuma makan pukul 4 ptg, inikan pulak ler bula puasa nak kena makan pukul 4 to 5 pagi, tak terbuka mulut , nasib baik ler kenangkan anak2 dara yg so excited nak berpuasa, terpaksa ler bangun bersama dgn dia org, teman dia org sahur.One thing that I always remember masa kechik hidup susah dulu, segarang2 mak, she always bangun pagi kepalkan nasi , and niatkan and sembur utk kita org sahur, dgn minum seteguk air teh chap durian yg bungkus kala oren, Mak bancuh se koleh, tak bergula pun,kungsi 8 adik beradik, pas telan nasi  kepal ngn seteguk teh tawar tu then  kita org tidur. So jv ni kononya nak support anak2 bangun sahur,nasib baik dia org makan cereal ngn susu, kalau tak satu keja ler jv nak kepal nasi nak suruh dia org telan, ada yg tak puasa dia org nanti. Whatever it is, banyak kenangan manis masa jv membersar kat hutan dan zaman remaja bodoh dulu. The very least jv ada tempat berteduh walaupun bocor  sana sini. Kalau hujan,air menitik, jv tadah periuk,besen,cerek and cawan, apa saja yg bole capai kat rumah sekangkang kera tu.Masa hujan lebat le jv ambik kesempatan mandi ngn air hujan, tadah kepala kat hujung cucur atap bumbung tu, bagi basah rambut,then sapu ngn sabun cap kapak,then hulur kepala keluar,bila air hujan mencurah jatuh dari bumbung rumah , bila gosok rambut tu mcm2 ada atas kepala, daun, abuk atap,maklumler air tak bertapiskan,,jadi ler mcm shower org putih sekarang.,jv rasa tentu ada org putih nampak jv mandi masa dlm hutan dulu, sebab tu dia org invented the shower head. Kalau jv bijak masa dulu, dah lama dah jv apply patent rights,.

Hari ni jv nak sambung cerita duduk rumah mak chik tu, jv panggil dia mak ngah,kita org tak banyak bual, jv cuma dengo cerita dia jer, kekdg jv kesian kat dia kesunyian, dia terllalu sayangkan  anak perepuan dia tu, sehingga anak tu bermaharaja lela,Dia ajak jv main kutu,60 rm sebulan,for 10 people and ten months.gaji jv 150 rm sebulan, nak kata NO, tak sampai hati,tolak duit sewa dgn duit kutu, I was left with 30rm.tolak tambang bus 20rm,tinggal 10 rm.lagi ler kena ikat perut.but some how by miracle,I made it with that amount, tak pernah pinjam duit org, sebab masa tu tak kenal sapa pun.bila sampai turn jv dapat duit kutu, mak ngah kata dia nak pakai duit tu, so all 10 bulan tu jv bayor mak ngah 120 instead 60, then dia kata dia tak duit nak bayo,so jv halalkan ker.dispointed ler juga, tapi nak kata apa kan? org dah bagi tumpang rumah.Since then, jv tak main dah kutu dgn sesapa pun,buat penat jer.Mak ngah tu rasanya dia kesian ngn jv juga sebab anak dia tak layan ngn jv, so dia tolong carikan bilik sewa utk jv kat tempat lain.Yg tu jv kenang budi dia, I think dia baik hati, cuma tak berdaya nak tolong, her life was too consumed with anger and bitterness with her ex husband,so much so she can not look forward.

Then she heard my pak ngah"s another ex wife dotter looking for housemate , dia duduk kat Kg Baru, I was so happy to hear that sebab Kg Baru lagi dekat dgn pejabat, jimat 20 rm sebulan, I was thinking bole ler makan mewah sikit with that saving.Mak Ngah kata dia nak kena interview dulu.Sewa dia 50rm sebulan, rumah setinggan jer.So we went there, dia kenalkan diri and interview jv,we are suppose to be cousin,but the way she interviewed me mcm nak mintak keja pegawai. Jv jawab jer soalan yg dia tanya, dulu jv bodoh, sedor diri merempat, and so desparate nak cari tempat tinggal, so jv bior jer org tunjuk taring, kalau sekrg cuba tunjuk eksen, jv bagi sebiji.Jv ingat lagi very sweet looking, curly hair and fair skin.But i can sense kesombogan dia, during the interview. After a week ,she came back and told my mak ngah, she can not accept me as her house mate because I look weired and kg.I was not upset with her reason but more  dispointed of not able to find another place to live with my budget,so dudk ler lagi rumah mak ngah for another 6 moths kot until she found me a place not far from her house, just seberang sungai.So she help me pack, tak der apa pun, 4 helai baju kurung, seheali tuala mandi a tooth brush and a tooth paste.Ingat lagi masuk dlm grocery bag .

My 3rd place,rumah kedai, the indonesian old man and the very young wife was the owner,dudk kat ground floor, they ran a weeding rental stuff, business must be doing very well sebab dia ada mercedez,Top floor tu sepatutnya 2 bilik,tapi dia buat partition jadikan 3 bilik,Dia sediakan double decker katil besi, satu katil sewa 60 rm, no tilam, no bantal.just a partiton no doors,ada ler langsir buruk,and no fan.My mak ngah tak offer bantal or blanket pun,never bother to ask, walaupun dia tau jv tak der duit,duit kutu yg patut dapat 600 tu pun dai tak sebut apa pun.Throughout this journey, I never feel sedih,stress or takut, tak rasa apa pun.Maybe jv never expect anything from anybody,masa kechik tak expect adik beradik tolong bila kena pukul,bila merantau pun jv tak terpikir pun akan ada org tolong.the other two bilik lengkap dgn tilam ,bantal,and kipas, consider fully furnished, ada 8 org yg keja dgn UTM.Masa tu UTM masih kat jalan gurney, most of them gaji 800 sebulan, gaji jv 150.but i was the only one yg bole cakap inggeris.my roomate tu ada 2 org keja kilang, they made the same amount with overtime.all of them ada 4 bantal and one bantal peluk,there i was tidur atas tilam besi, with my baju kurung yg bawak dari kg as my bantal.No even one of them offer me their bantal.Bear in mind these are perempuan melayu yg pakai tudung, alim sembayang tak tinggal,lepas balik keja dia org ambik upah jahit baju, almost all of them, I just watch.and they just watch  me tidur atas katil besi no kipas,no tilam and no bantal, Few times,panas sgt,so stuffy, nak buka tingkap,nyamuk masuk, nak rasa sejuk, jv tidur berdiri peluk tiang katil besi tu,bila pagi bangun, leher kejang, ambik masa 30 minit ler juga nak pusing tengkuk pelahan2 tu.

There were 12 of us in that house, 9 dapur minyak tanah,8 of them brg semua masuk dlm bilik, my roomae yg keja kilang tu tak der dapur, dia org tak masak, cuma ada almari plastik dia org mangga siap,jv tak mapu nak beli apa2 kecuali dapur and minya tanah, sekali beli, penuhkan mangkuk dapur tu, the next day nak masak minya tanah tu dah kering, tak tau sapa, sebab dapur tu kat luar ,some of them jv tgk jarang beli minyak tanah, tapi makanan mcm ada dlm bilik, lepas masak dia org bawak masuk bilik and makan sesama dia org.One of the lady beli tv, sapa nak tgk kena byo 30 sen sehari, banyak tu for me, tak mampu jv, kekadg kalau jv nak pegi bilik air, her tv tgh on, jv jeling tgk nak tegur dia, dia terus tutup tv tu, and said tv hanya utk org yg bayo sewa, tak bayo sewa tak bole tgk.So jv acknowled jer ler, nak kata apa, dah tak mampu,buat ler tak mampukan.

There were times jv  lambat bayo sewa, jv kena balik pukul 1 pagi, takut terserempak dgn tuan rumah,lepas keja lepak ler kat bus stop,dudk atas bench tu, tunggu lepas magrib,isyak and tgh mlm,tgk bas dtg dan pergi, kekadg, cium bau durian, dari awal musim sampai ler habis musim, for a few years ler juga jv tak rasa makan bila musim buah, Seingat jv sekali jer yg jv mintak duit dgn abah 100 rm, masa baru2 sampai, sebab mak chik tu guna duit jv.Klau jv beli ubat gigi , tak sampai seminggu, kesep terus ubat gigi tu, jv rasa some of them nak jimat minyak dapur dia org,dia org masak guna dapur jv, berus gigi guna my toothpaste,mandi guna sabun mandi jv, and my syampo.tapi jv tak pernah tanya,jv asume and halal jer,

Kalau bulan puasa, mcm2 dia org masak, jv tgk jer telan air liur, bila dapur habis minya memanjang, jv stop cooking and mula balik makan roti, rumah tu tak jauh dari masjid keramat, every ramadan dia org berterawih, jv tak pernah pegi, lepas buka dgn roti ngn air tawar , tu jv terus tidur atas katil besi.At that time jv rasa hidup terlalu susah,sebab tidur atas katil besi yg tak bertlam tu sakit badan, nak tidur atas simen, sakit kepala, lelam I get use to it, tidur atas katil besi,So the whole ramdan biasan jv tak sahur, buka sebuku roti ngn air tawar. I do not know whether my puasa tu diterima ker tidak, jv tawakal jer ler.towards the end tu puasa was getting harder and harder for me,by the 20th day tu, badan dah rasa melayang semcm, mata pun dah kabur,sebab tak der protin dan zat dlm badan.Dah cukup ler celloteh hari pertama Ramadan ni.Stay good and generous frens, please. take care yer!

4 comments:

  1. pengalaman k.jv membuatkan sy bersyukur dgn apa yg ada :|

    ReplyDelete
  2. that is so true indeed jari lentik

    ReplyDelete
  3. ena dh baca jv...huhuhu life is hard back then...life is good now kan...alhamdulillah tq Allah for giving jv happiness...

    ReplyDelete
  4. yes Ena, life was hard back then tapi tak ler sesusah mana kot,and life is great now. alhamdulillah, tq Ena

    ReplyDelete