Wednesday, July 4, 2012

Jalan-Jalan Mandi Bunga

What a wonderful day today cause its a holiday. Cuaca pun tak berapa panas hari nie. As usual, banyak posting posting menarik dalam FB hari ini and I came across someone's posting today about her difficulty of finding the right man. I can relate to her. I think both myself and kak Joyah Vegas can relate to her. Everytime saya and kak Joyah Vegas borak over the phone, we are always talking about our lives in the ole days. This brings me to the topic of mandi bunga.

Saya mula-mula berjinak mandi bunga when I was in my early twenties. What started out as just accompanying my single aunt jumpa pi mandi bunga (cause my aunt masa tuh susah bebenor nak carik the right man), eventually became a process that I myself went thru after that. Masa temankan my aunt dulu (she was adik bongsu my mother), saya selalu lah temankan dia pergi ke Batu Caves area kat Selanyang in Gombak untuk beli bunga. Kebetulan rumah saya was just 5-10 minutes from Batu Caves. Boleh dikatakan each week pi sana sampaikan all the Indian girls yang jual bunga kat situ dan lali dengan we all. Bunga-bunga yang selalu digunakan are bunga rose, bunga melor, bunga jasmine. One time, one of the Indian girls said to my aunt "..kaka, kenape selalu beli bunga..". My aunt pun cakap lah pasal projek mandi bunga nak cari jodoh! Tergelak minah minah Indian tuh. Malu pulak teman masa tuh!

Few years after that, I became my aunt! This time, my regular companions were my close lady friends. Pantang dengar jer ada makcik terror mandi bunga, teman terus buat appointment! Nak mandi bunga nie, ada syarat-syarat nyer. Salah satu nyer ialah the person kena pakai kain batik masa nak mandi. Kena berkemban. Haihhh, nasib baik lah requirement kena pakai batik. Setiap kali mandi bunga, kena pakai kain batik yang baru pulak tuh. Kalau kena pakai kain songket tiap kali mandi, bankrup teman!

Lepas mandi, makcik yang mandikan tuh akan prepare sirih yang dijampi untuk dikunyah. Kena kunyah pagi-pagi sebelum keluar rumah nak pi kerja. Seumur hidup teman, tak pernah teringin nak kunyah sirih. Nak cari jodoh punya pasal, ku kunyah dan ku telan sirih pagi-pagi selama tiga hari berturut-turut! Berkerut-kerut dahi teman menahan rasa pahit sirih tuh. Pahit nyer, Tuhan sahaja yang tahu! Pedas pulak tuh! By the time jodoh teman sampai, banyak jugak lah collection kain batik teman dalam almari. Batik Jawa ada, Batik Kelantan, Batik Madura...u name it! Segala colour ada. Meghah, cekelat, hitam, bighu, hijo. Kalau teman nak buat garage sale kat Malaysia dulu, banyak jugak lah batik bleh jual! Many people pi melancong ke merata tempat di Malaysia for vacation. Saya pulak banyak pi tempat out of KL for the purpose of mandi bunga. Jalan-Jalan Mandi Bunga! Dari semenanjung sampai ke Sarawak teman explore just nak pi mandi bunga. Segala macam sungai teman dah harungi nak pi tempat mandi bunga. Terusan Wan Mat Saman sajer teman tak harungi lagi! Gamak nyer, kalau lah dulu ada org cakap kat saya ada makcik terror mandi bunga kat the top of Mount Kinabalu, sahih teman panjat dan naik Gunung Kinabalu!

Some women are embarassed and shy to tell people about their episodes of mandi bunga. Not me. To me, setiap org ada cara mereka tersendiri nak cari jodoh. Masuk dating websites tuh pun satu cara nyer jugak. To me , tak kira ler apa cara nyer asalkan halal, tak salah and tak melanggar aqidah kita. In fact, I encouraged women yang masih single mingle untuk pergi mandi bunga. Scientifically, bunga bunga nie pun ada positive effects pada aura badan kita. In fact, org lelaki pun rasa nyer boleh mandi bunga, tapi mandi dengan pakcik-pakcik lah ye.

Nanti saya sambung pada episode akan datang mengenai pengalaman menyeberang Sungai Sarawak nak mandi bunga punya pasal. mandi pulak tuh pukul 5.00 pagi! Punya lah sejuk sampai ke tulang teman! Sambung esok ye!

1 comment:

  1. hahahhaha,berkorban apa saja,nyawa ataupun bunga! hahaah

    ReplyDelete