Saturday, July 21, 2012

cubaan utk mencari rezeki yg lebih

'salam and morning,afternoon,evening and night to all pembaca dan peminat budiman. Its 5.30 morning here in Las Vegas,and jv and family baru lepas bersahur, biasanya terus berjaga, tak tidur dah.Its my sincere doa that all of us senantiasa sihat,ceria dan di berkati selalu di bulan ramadhan, insyAllah yer! Hari ni jv nak bercerita pasal cubaan jv masa muda untk mencari rezeki yg lebih.

Jadi receptionist, masa banyak,the admin are typical chinese yg kedekut tak nak ajor sepaya kita tahu skill selok belok office.Coming from kampung without any skills,was difficult,luckyly able to speak a word or two of english,but able to read and understand very well.One good thing when I was a maid, the employer suscribed to NST daily,that I was able to read and asked her the vocalbulary yg susah2 tu.Masa tu banyak beno masa lapang,hidup tak susah mana pun. One way I learned english at that time was reading out loud the  NST(News Straight Times)kalau ada vocab or sound yg tak tau tu jv tanya dia org.By reading out loud I was able to know and practice my english sesorng, nak comunicate dgn org masih tak terbukak mulut. But duirng my recetionist days also I always ask the steno the right way to talk in english,that at least they were willing to teach me,nothing more than that, even that I was gratefull to them.Masa baru keja , I only knew a few sentences. Good morning Hashim and Lim, who do you want to talk to? and hold on please! that was all needed to be a receptionist. senang kan? padanler dia bayo cuma 150 rm.

Bila banyak masa tu, slowly jv cuba cari keja lain, ambik MC or cuti just to go for interviews, in between cuti and MC banyak ler juga interviews jv pegi. But time were so hard back then,and with ni skills and academic qualification was very difficult for me to fina a better paying job.Then i went through yellow pages to try my luck.Still remember very weill, one of the number I called was RTM.got DL for assistant producer of Santan Berlada,agaknya dia tertarik dgn suara jv masa tu he agreed to give me a part in that drama as an extra, dai bayor jv 120rm seminggu, banyak tu, lumayan rasa, the 1st thing I did dapat duit tu, beli seluat dlm,dgn bra,kat chow kit,sebab sebelum tu jv pakai sport short masa sekolah menengah yg dah reput tu,it was so uncomfortable.Then pegi waron makan puas2,with that extra 120, jv enrolled my self to take a part time class in secretary course at Bedford college kat Jalan Bandar masa tu.Never felt so mewah like that before, with that money also I was able to have breakkfast and lunch,bukan susah pun jadi extras tu,just appear as a restoran customer for sejam then dapat cash, tahan ler 4 bulan.

The Asst producer start tunjuk minat kat jv, baik mamat tu, tapi masa tu jv tak pikir pasal boyfren,but i needed the money to help me,without that life was hard for me.Dia jemput jv dgn motor srambler dia,and hanto jv balik,dapat ler sikit tgk2 tempat, tgk RTM mana rupa, kalau tak tak tau tu semua, not that jv teringin, but it was good for me, tak yah ler menunggu kat bust stop to spend time sebab no where to go.dia bawak gi makan,tgk wayang sebelum hanto balik, it was every weekend,it was a relief for a while.Then he started to get closer keep on hinted to take me to see the parents. Ingat lagi bila naik motor dia tu jv letak big folder tgh2 supaya bila dia selekoh or break agency, dada jv tak berlaga ngn badan dia.Masa tu masih innocent,As much as I wanted to hold on to the extra money,i started to feel rimas and tak elok bagi mamat tu harapan and used him,As i expected, my 120 rm weekly ended the moment I told him I am not ready to date.. There goes my extra income, nasib baik sempat saved total 1000rm. kaya benor rasa masa tu.

Of all interview jv pegi there were fews yg jv remembered the most.Kat Malaysia nak mintak keja kena jawab soalan yg bukan2, yg tak related dgn keja yg kita mintak.like , kerja mak bapak,beramai adik beradik,income dia org, and kelulusan sekolah tu dah mesti. punya ler banyak jer interview yg jv pegi, tak satu pun dapat.then ada satu insurance company ni advertised on front page.Its Oriental insurance, cari receptionist, bayo gaji 400rm, banyak tu,all this while isi borang answering the truth, tak pernah dapat, I wanted the job so badly,i decided to lie in the application form about my parents occupation.Tak ingat apa jv tulis,but I know, jv tak tulis keja mak penoreh getah and abah pemandu lori. Bila the chinese interviewed me, dia tanya,apa keja mak and abah,Jv tak terpikir ler dia akan tanya soalan tu,and terlupa apa yg jv isi kat borang tu,jv kata mak typist and abah cikgu, rasanyler kot,jv tak ingat dah lama benor, what ever it was,memang jv bohong masa jawab soalan tu. The officer tu tgk borng yg ada depan mata tu and told me"but that is not what you wrote here!Jv tanya ler balik china mata sepet ,dgn cermin mata beso tu"Really? what did i write there? while my hand try to grab the form from his hand nak tgk!but china tu sempat tarik balik dari tgn jv sebelum jv sempat tgk apa yg jv tulis. Sad to say I left the place with huge disspointment.After that my life back to struggling again.

If before gaji 150 rm tu just ngam2,this time jv mengelabah sikit sebab I have enrolled for night classes,Lepas keja jv kena jln all the way to Jln Bandar and attend the class and walked back to Keramat,It was a long walk back then comes to think about it.Feeling so tired jln back and forth, i was not able to pay attention lansung apa yg cikgu ajor,typing,shorhands,marketing and office management,mata dah blur,telinga dah tersumbat,bila masuk kelas tu,tapi jv pegi juga habis kan kursus tu for one year, Sat for the test,and failed miserably,there goes my secreterial cert.Have to settle for a receptionist till when,Allah knew only.Then there was interview, required me to list down my acedemic qualification from seekolah rendah to the highest.sikit punya beso colum tu jv ingat.Dlm hati kata,'aku punya qualification 3 jer, sekola rendh and SPM,and SRP.
During interview tu mamat tu tanya jv"You masuk U?Jv kata masuk"masuk! then dia tanya 'You buat apa masuk U tu? Jv kata 'Beli air tebu! dia kata"What do you mean" jv kata masuk U masa pesta konvo,sebab boss bawak  masa tu jv keja org gaji!dia angguk kepala.Then dia kata 'mana copy of your SPM cert? JV kata"Dah buang? dia tanya balik"why buang?masa tu jv dah naik baran dah. rasa nak ku rogol jer china ni, tapi tak der nafsu masa tu, nasib baik cina tu, kalau tak kan dah jadi mangsa rogol gadis melayu masa tu.
Then jv tenong dia and told him"woi.lu china,Tew Na Seng you, celakA punya cina,I wrote there SPM pangkat 3, you think I lied?you think I would framed it and carry every where? there are so many people out there with a degree,and my SPM cert pangkat 3 tu worthless, sapa mau tgk? lu gila ker? Bodoh punya cina tak cebok!! ternganga cina tu! then I walked away.

So i was back to a 150 rm job,jv cuba2 ler juga nak bodek cina2 kat office tu, sekali tu musim rambutan,jv balik kg, mak ngn abah dah petik rambutan seguni for me to bawak gi office,masa tu jv tak pernah keluar mana lagi,jv ingat rambutan KL tak berbulu, jv malu nak bawak rambutan tu pegi office sebab berbulu,jadi jv mintak tolong ngn keluarga cukur bulu rambutan tu,berjam2 ler juga gotong royong cukur bulu rambutan dgn pisau cukur tu, sampai birat hujung jari kena getah rambutan,semua tolong kecuali mak,bila jv suruh mak tolong, mak jerit kat jv"banyak chantik ko, bulu aku , aku tak cukur, nak suruh aku cukur bulu rambutan pulak?Bayang kan cukur bulu rambutan tu sampai gondol,bukan sebiji dua, seguni lagi,Esoknya jv heret ler seguni rambutan gondol tu, dari kg ke bus stop the kerumah.Next morning tak kan nak jln kaki,nak heret seguni rambutan, kena ler naik bus mini,bengkek jer the bus passenger masa tu,bila sampai office, jv buka guni tu, laa hodoh bebenor rupa rambutan yg gondol yg penat jv cukur tu,Toya jer jv offer kat cina admin tu,cina tu terperanjat tgk rambutan tu kecut semcm, and bila jv bagi tau sebabnya, cina tu cakap ngn jv"Lu gila punya org! Pas tu serik dah, tak der dah  nak bodek sesapa, and for a few years ler juga jv tak balik kg sebab tak mampu.

Then new year came, the office announced pay cut. My take home was 150, i was already almost minus at that time, and they cut another 20 rm from my pay, stuck in the office for 8 hours a day, tak leh buat apa, jv jadi gabra,tak tau apa lagi nak buat,Then jv dapat keja as a advertising executive, selling ad space for Berita Hartanh, the only property magazine published by SK Brothers at that time. No pay ,commission base only, dia
 org bagi 15% commision for every ad jv sold. Decided to berhenti keja receptionist tu and took that job. ingat senang, rupanya lagi susah hidup, if keja recept ada gaji walaupun sikit, bole ler bayor sewa,Keja ni jv kena buat marketing, collection, delivaries distribution and mcm2 lagi, kena clock in and out, and buat report.job description was to approach homeowner yg nak jual rumah suruh dia advertise dlm magazine tu. its free, jv kena ambik gambo and develop guna duit sendiri, the Company cuma bagi platform jer.Man!! I tell you that was one tough job.Seumur hidup jarang bergambor, pegang camera pun tak pernah,ni nak kena ambik gambo,bior beno sikit, tapi terdesak punya pasal jv took the job.Nasib baik ada saving 1000 rm masa tu, tu ler yg jv guna tanggung diri sementara nak dapat sales.Ingat lagi satu rumah jv guna 3 rolls of filem,tak pernah dapat ambik gambo the whole house,always, tiang ler, tingkat ler, every corner of the house jv ambik except the whole house, the 1st month tu dapat closed satu deal jer,dapat ler 30 rm.it tooks 3 moths to get the commision,by the time the homeowner agree with the artwork and everything, 3 bulan baru dapat,tu pun kalau dia org bayo,Then jv start tak bayo sewa, balik tgh mlm pamjat balcony belakang, tak berani masuk ikut pintu depan, tak nak tuan rumah tunggu, dah mcm pencuri, memang mencuri pun rasany, tapi nak buat mcm mana, hidup terdesak.4 5 bulan ler juga jv keja advertising Ex tu!.

Ok ler, cukup ler setakat ni jv berceloteh, nanti kalau tak penat jv sambung semula,till then, be safe, stay positif and be generous frens!! Celoteh Joyah Vegas

10 comments:

  1. Kak JV baca cerita akak ni buat saya rasa saya amat bertuah but I salute you a very tabah woman.... ALLAH itu maha adil kerana dia bagi kita susah dulu supaya bila kita senang kita tak akan lupa diri.... Salute you kak.... :)

    ReplyDelete
  2. alah... seketnya... ceritalah lagi... selamat berpuasa JV, sini dh 11.30pm dh nak masuk puasa hari kedua :)

    ReplyDelete
  3. susah2 jv ada pulak idea gi belajar kelas malam....ena langsung takder extra jv...ena di kl sampai dari Taiping ingat nak gaji lebih sikit dari Kilang Mali yg bayar rm210...sampai KL dpt gaji rm400 sewa dikpg baru...pastu kena tipu...desperate nak berkawan sgt itulah padahnya...makan kat mc donald...1st time ena didedahkan dgn fast food...ena yg kena byr...pinjam duit ena tak bayar...
    Mengadu dgn Molina kwn ena yg baik...dia kata meh ddk rumah dia...ena pun pindah dari kpg baru sbb tak mampu byr sewa..
    Ingat lg mak molina bg rm10 utk mula kerja di Jalan Pahang yg gajinya better sikit...huhu sedihhhh

    ReplyDelete
  4. jv memanjang ada idea Ena!! hahahha

    ReplyDelete
  5. moral of the story, simpan sijil SPM wpun pangkat 3...

    ReplyDelete
  6. dah tak laku dah sijil pgkt 3 tu Alia.melambak org pangkat satu, kalau nak tipu, baik cakap pangkat satu

    ReplyDelete
  7. Joyah, nasib baik cuma rambutan. Buatnya Joyah nak tunjuk baik, nak bagi durian? Tak ke haru masa tu nak cukur duri durian. Apa2 pun, semua yang joyah tulis tu adalah pengalaman yang tak ada sesiapa pun dapat beli. Dan dari pengalaman beginilah Joyah jadi tabah dan berani, dan sekarang duduk kat negara omputih lagi!

    ReplyDelete
  8. Sukaaaaaaa baca... byk perasaan yang timbul.. tabik utk kak jv.. dr peminat yg jauh..

    ReplyDelete