Monday, July 16, 2012

Bermulanya hidup berdikari

A'salam semua, to all my peminat if any, or pembaca2 yg budiman,Semuga hari ini lebih sihat,bahgia,dan lebih di berkati dari hari2 sebelumnya, it is my sincere doa to all of us semuga semuanya di permudahkan oleh Nya. Jv tgh sibuk bebenor skrg, sebab ada 3 foreign student kat rumah ni,and in between masa,kemas rumah and managing bisness yg seciput , and fb, kekdg nak menulis tak der mood.so hari ni jv ambik kesempitan nak tulis apa yg teringat sebelum sibuk semula utk esok.

My  1st job kat KL was receptionist di kedai video kat Ampang Hilir, masa interview tu jv kenal kerani kat kedai tu ,org Sarawak.The father was taxi dreber, bini dia tukang masak kat Yayasan Sabah, and 2 anak perempuan,one single mother kawin dgn drug addict and one baru 17 tahun. masa jv kenal tu dia org duduk kat rumah setinggan jln Ampang where Ampang point is now,sempat ler jv duduk dgn dia org kat rumah setinggan tu till they were moved to Ampang Putra. Masa keja org gaji tu , jv simpan 100 rm monthly for 3 years , dtg KL ada ler saving for 3K masa tu.Tak tau mcm mana nak buka bank account jv suruh mak chik tu simpan duit jv, jv bayo dia 60rm sebulan,tumpang bilik dgn anak dia.1st few weeks tu jv keja naik bas, then on the 2nd month , mak chik tu cakap dia terguna duit jv, cuma bole bagi 800 rm jer,Was upset, tapi nak buat mcmana, jv rasa terhutang budi juga dgn dia org sebab kasi tinggal dgn jv,so jv pun tak ler push sgt pasal the balance tu, jv tak ingat dia pulang ker tidak.Anyway, with 800 jer yg tinggal, keja kedai video tu the 1st 2 months toke tu tak nak bayo, realizing duit dah tinggal sikit, jv mula jln kaki, gi keja pakai selipor jepun,bawak duit seringgit utk tambang bas pegi balik,jalan kaki separuh jln, Dari Ampang putra, bertolak pukul 4 pagi jln and sampai Risda building pukul 8 pagi,then naik bas ke ampang hilir, 1st day,tambang bas jv masuk dlm baju dlm, yg beli kat pasor mlm di kg masa zaman sekolah dulu, semuanya dah tak mencerut lagi, tak nak tali baju dlm tu asik terlondeh jer, jv buat simpulan kat tgh tali bra tu.agaknya jln laju sgt menhayun tgn tak perasaan duit tambang bas yg jv masuk dlm bra buruk jv tu hilang you,! jv letak coins,habis  agaknya bertabur sepanjang jln ampang tu, rezeki ler sapa yg jumpa masa tu.So bila conductor tu mula jerit nak duit tambang, jv raba2 duit tu tak der, panic bukan main lagi,so jv lompat jer dari bus mini tu bila dia slow down,nasib baik masa tu jv suka berdiri kat tangga bas mini tu, senang ler nak lompat lari,nasib ler tak tersungkur,kalau tersungkur tak dapat ler jv nak bercerita yer.. 3 bulan kot jv keja kedai video tu tak bergaji.

That was 1984,recession was so bad, Mahathir baru jadi PM, fresh graduates joined goverment program gaji 400 rm jer,so jv join agency nak cari keja tempat lain,signed contract bayo 1st month salary to the agency,2nd week dapat keja receptionist dgn QS firm,di Jalan Lumut. Duduk di Ampang Putra,Gaji dapat 150 sebulan.congak2, jv tau gaji tak cukup utk naik dua bus,so kena continue jln kaki sampai bus stand Klang.,Kalau dulu jln sampai bgn Risda, kali ni jv jln sampai Klang Bustand.kekdg, kalau dah tak langsung duit tambang jv jln dari ampang putra tu sampai jln lumut.Masa tu muda kan, tak rasa penat tak rasa apa,for many2 months jv puasa, tak makan apa2 kecuali roti gula dng majerin yg 15 sen tu, jv makan pukul 3 ptg cicah dgn air paip,kalau kat office dapat kopi free,selamat sikit,bila jln balik sepjg chow kit tu dapat bau makanan pun rasa dah cukup,along the way jv nampak peminta sedekah makan nasi ayam, rasanya masa tu nak duduk jer sebelah mak chik tu join mintak sedekah, tapi tak der pulak mangkuk masa tu, there were times jv teringin sgt nak makan nasi berlauk, jv pegi warung yg self serive tu, jv letak lemak2 daging tu bawah nasi,cover cukup2 then jirus kuah atasnya, tunjuk ngn cashier tu dari jauh jer, takut dia nampak lemak daging bawah nasi tu, biasanya dgn air kosong dapat ler seringgit, kira mewah tu, tak mampu nak spent banyak tu selalu, 5 hari seminggu jv makan roti majerin dgn air kosong, that one was 15 sen.I know its dosa,consider mencuri and tak halal,but hey, masa kebulur tu tak pikir pasal curi or dosa,

Bila dah tak larat nak jln sejauh tu, jv start mencari pasal my uncle yg jv pernah dengo dari sedara mara, jv found my uncle ex wife,duduk di Keramat ,Finally dapat alamt dia and jv mintak tolong tumpang rumah .She agreed to help,At least dari keramat ke jln lumut tak jauh sgt,jln tak der ler berjam2 bole ler jv jimat seringgit sehari. Makchik tu ada anak sorang dah kawin,eksen nak mampos,jv tau dia tak suka jv menumpang rumah dia, my mak chik kasi jv sewa living room dia 60 rm sebulan, dia kasi satu bantal dgn shelai gebor,kena tidur pukul 12 mlm,and bangun pukul 5 pagi,I was so desparate at that time, jv terima jer.My makchik was a very bitter woman, marah dia to my unlce tak habis walaupun dah bercerai berbelas tahun,everyday jv kena tahan teling dia cerita ngutuk all my uncle wives.My uncle suka kutip bini,org kutip antiques or habuk, dia kutip bini,I can not say anything2 takut kena halau ,so dengo jer ler dia kutuk my uncle and all his wives.Her dotter is very arrogant bitch,I have never met anyone that arrogant,bukan lawa or berjaya mana pon, keja kilang texas instrument jer.but i guess she made more money than me at that time.Nak kat apa kan?

If people say,beggars can't be choosy,I was that true definition,1st time in my life I know what stress was,for unknown reason her dotter just hated me,every time dia terserempak dlm rumah tu she would rolled her eyes on me and pusing balik,entered her room and hempas pintu,  tak kopak pulak pintu tu, rumah dia org tu rumah setinggan jer,kuat betul pintu tu.I have to wait pukul 10 mlm, baru balik rumah, keja habis pukul 5 ptg, so jv dudk ler bus stop 4 to 5 jam every day, kalau weekends lagi teruk,keluar pukul 7 pagi dudk kat bus stop tu sampai le mlm, nak jln2 tempat lain tak der duit, mintak keja kat warung tak dapat, nak tolong free pun dia org tak bagi, nak duduk situ, takut tergoda ngn bau makanan pulak, kekdg sampai tertidur jv kat bus stop pasar keramat tu,selalu tersentak kalau bus mini tekan hon,most bus mini drebar and conductor kenal benor jv masa tu.JV tau the warong owner masa tu selalu ejek and made fun of me, jv ketawa jer .nak buat apa,sebab betul apa yg dia org ejek tu.Most nights bila jv balik rumah mak chik tu tgh mlm jv selongkar dlm tong sampah dia,makanan yg dia nak buang tu jv kutip makan, yg dah bercendawan tu, jv buang yg atas2 tu,jv makan, tak baca bismillah pun masa tu.Manusia kan? tahan makanan basi and buang dlm tong sampah, dari bagi kat org,sekali tu,jv leka mengali tong sampah tgh mlm tak perasan the dotter  berdiri cekak pinggang perhati,apa yg jv buat,dia nak bangun kenching, tong sampah tu dia letak kat tepi toilet,dia terkejut and told her mother yg jv gila.I never hated or despise anybody in my life,except for a few, she was one of them,I do not wish anything bad, but I am sure hoping for bad karma for her,at least for a very long time in my journey to improve my life..Cukup ler setakat ni celoteh jv yer, nanti bila senang jv sambung lagi. Remember frens, always nice to people,always be generous when comes to makanan.Stay positif OK?

9 comments:

  1. Salam kak - saya dah baca hihihihi's menarik sungguh penuh cabaran dan kekentalan dan jugak kehebatan.....!

    nnti dah nak masuk puasa...minggu ni kao dapat nak balik kampung nak solat tarawih ngan org org kampung di PAYA REDAN... Coretan akak memang menyentuh hati - namun sikap juang tu yang penting iaitu tidak kenal putus asa atau patah hati...semangat MEMBARA di perantauan di peringkat PERMULAAN aje Ter baek'...AMin....jumpa tak raya ni di Kampung 2012...bbye' Wasalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mualaikumsalam Hamidi, kirimsalam ngn org kag. doakan kesihatan dan keberkatan hidup akak dan keluarga selalu yer!

      Delete
  2. tabahnya kak JV hadapi cabaran...

    ReplyDelete
  3. Kita renung2 kan hidup kita dulu2,,x pernah mengeluh walaupun kena lalui berbagai rintangan dan sekarang..
    Sekarang ni ada yg duk dalam keta ada aircond n bole dengar muzik lg.. pun mengeluh,menyumpah2 kerana jalan jem..Kena grak awal nak elak jem pun kita mengeluh malas..

    Setiap cabaran dan dugaan yg kita lalui itu ada hikmah di sebaliknya..Alhamdulillah kini JV hidup selesa,bahagia dan kami doakan JV di murahkan rezeki dan keberkatan.AMIN..!!!

    ReplyDelete
  4. Ingat psal recession ingat cikgu2 sementara kat sekolah kita tahun 1986-87-88 , balik dr USA dapat gaji Rm400 sebab nak keje lain takde...redho je la

    ReplyDelete
  5. manusia dulu aje kot perangai cam gitu, tgk aje dlm filem klasik smua manusia jahat mmg perangai mcm s*t*n...

    manusia skrg dh byk berubah terutama part MAKAN... byk yg suka bersedekah sana sini... mungkin ada segelintir yg tercicir, tapi x ramai mcm dulu :)

    ReplyDelete
  6. you will be surprise Jari Lentik, as i said kan, manusia ni mcm2 ragam yg baik kita jadikan kawan, yg tak elok tak yah berlawan,

    ReplyDelete
  7. Ya Allah gigih dan kental sungguh kak JV nih!!

    ReplyDelete
  8. pengalaman buat kita matang, kan kak. Dulu saya pun susah kak tapi saya susah beramai-ramai .. dgn mama abah dan adik beradik. Akak hadapi semuanya sorang-sorang. Saya kagum lah dengan kegigihan dan ketabahan akak.

    ReplyDelete