Sunday, July 1, 2012

A;salam.selamat pagi,tgh,dan mlm kepada semua pembaca tak kira dimana jua anda berada. semuga hari in lebih di berkati dari semlm,my sincere doa that all of us in a happy,positif attitude.its Sunday,7.25 am,banyak keja nak buat hari ni, jirus pokok2,ngepack 300 biji corelle ,coachs and other items to shipp it to malaysia esok for my bestest and all other fb frens.hari ni nak suruh anak2 dara rumah ni tolong, anak jv ni tak der common sense, semua nak bersuruh,  jv dulu masa kechik2. mak tak perlu buat apa pun bila lepas balik noreh. jv dibesar kan dlm keluarga yg miskin, adik beradik 12 org, tapi mati 4,yg dua tu jv tak sempat tgk sebab mati lepas lahir.mak penoreh getah,arwah abah pemandu lori, sebulan sekali balik rumah, outstation banyak.jv anak kelima,so the 1st 4 keja ikut mak gi noreh, tugas jv buat keja rumah dan jaga adik beradik.the 1st 7year kita org tumpang tanah wakaf belakang masjid,dekat ngn kubur ,tak tau apa sebab kena pindah jauh sikit,mak kata org masjid suruh,so,mak dapat tumpang tanah org, tu yg mak buat rumah kechik 4 tiang.Emak jv garang,arwah abah lembut dan baik,tapi jrg ada rumah,basically emakler yg didik kita org.emak pun ddidk dgn cara yg sama jv dididik. Arwah nenek garang,arwah atok meninggal masa buat rail ketapi zaman jepun, mak kata arwah atuk mati sebab kena paksa minum air sabun setiap hari lepas keja,hari2 kena minum air sabun sampai perut kembung then askar jepun tu pijak perut the railway workers tu.masa tu mak umur 7 tahun, so I can only imagine how tough their life were back then,she used to tell us how  every time bunyi kapalterbang they would menyorok dlm lubang , takut kena tangkap and di seksa,and all the women kena senantiasa comot, muka sapu arang dan lumpur, kalau tak kena geng rape by the askar jepun."That my frens" I call living in fear,sebab tu no matter how susah my life  back then,I never complain,, most of my mother"s sibling tak pegi sekolah except the brothers, so all my aunties were illetrate,no baca and tulis. My mak wanted a few son, but cuma dapat satu, maybe sebab tu she kept trying,but always end up with more girls.My borther to mak tatang mcm minyak yg penuh,apa dai nak mak bagi but at my expense Some how I felt, my kelahiran was never wanted or welcome by my mother, from as long as I remember since I was 5 ,my mother always nak marah every time she sees me. I always did everything i could not to trigger my mother's anger, stayed away as far as i could,everytime she was telling a bedtime story,she always told me I was anak indian batu gilling, dia kutip dlm tong sampah tepi jln. sebab kat kg dulu every month ada this indian guy,drunked and scary,with red eyes,dtg ketuk pintu nak asah batu giling,every time dia dtg,dia jerit"baatu giling!!! Mak would takut kan jv and said"Ko dengo tu, bapak ko dtg cari ko" I was 6 at that time, selalu terkenching dlm seluar ketakutan,sampai sekrg, i can still terbayang muka indian batu giling tu.so , I was willing to do whatever it takes to please my mother just to be in the house,supaya dia tak bagi kat indian guy tu. my adik beradik at time semua nya chomel2 except me, gelap,comot and gigi jongang, and 2 front tooth becabang mcm cabang lastik,sebab suka letak gigi atas tingkap masa kecik tunggu mak balik noreh, sebab nak kena sediakan mak punya teh susu and letak tepi tangga everytime dia balik noreh, bila dia buka sepatu and setokin tu, teh susu dia kena ada within reach, kalau tak mampos nanti jv kena pukul.While the 4 sibling bangun pukul 4 pagi ,ikut mak gi noreh, jv duduk rumah, cuci rumah,cari kayu api, kena pegi hutan sebulan sekali potong pokok kayu yg dah tua guna gergaji,yg one handle tu, pas tu potong pendek,bawak balik, kering kan, then belah ngn kapak then sussun bawah dapur,utk mak guna masak air bangun pagi sebelim gi noreh bawak bekal.the kejutkan adik2 yg kechik,kemas rumah, Sapu sampah, ceduk air dari perigi, penuhkan semua tempayan utk mak mandi dan chebuk,then cuci baju.comes to think about it, tu semua keja berat for a 6 year old yg makan tak cukup.kena pegi hutan cari pucuk kayu,or pucuk paku,masak nasi seperiuk beso utk adik beradik., kalau nasi mentah or hangit , anothher episode pulak. everything i did back then I did in fear, fear to buat mak marah, sebab mak kalau marah, dia tak bole control , and no body was there to protect me, my 4 sibling would just help and encourage my mother to beat me more, so I was all my own even when i was little, if my life was hard, my mothers life was even harder,bangun pagi kena gi noreh, its hard and laborius job,jv pernah ikut a few times, sebab tu jv tak sanggup ikut gi noreh,to me tak per laa, if i did everything rigght, my mother tak marah kat i,she was tired every time dia balik noreh ,and lepas makan biasanya dia tidur and bangun pukul 4 ptg nak asah pisau toreh dia.Pernah sekali jv masak nasi guna kayu lembab,sebab musim hujan,so nasi tu jadi mentah, jv tambah air, then bakor some more kayu lembab, the result was, nasi seperiok beso utk 9 org,mentah dan hangus dan hangit,tekencing2 and kering air mata nunggu mak balik punish jv. ingat lagi, mak duduk atas kerusi dgn tali pinggang and jv duduk atas lantai mengadap nasik yg lembik,mentah dan hangitt, mak paksa jv habis kan nasi  tu..because of the fear tak nak kena hanto balik dgn batu giling guy tu, jv makan nasi tu sampai tercekik,takder air,tersangkut sesuap kat tekak, dah takbole masuk dlm perut lagi, mak libas dgn tali pinggang, hampir habis terkeluar balik nasik tu dari perut jv.! to be contined!!

13 comments:

  1. I'm Speechless... dahsyatnya pengalaman!

    ReplyDelete
  2. Sedihnya saya baca story kak JV nie... Macam tak boleh percaya! Macam mimpi! Macam cinderella... Alhamdulillah kak JV hidup lebih bahagia sekarang, kekadand pengalaman macam ni membuat kita jadi insan yg lebih menghargai and become a better person... Semoga Allah melindungi dan sentiasa mencucuri rahmat kasih dan sayangNYA buat keluarga kak JV... Amin

    ReplyDelete
  3. tak ler sesedih sgt Lina,its just part of membesar hidup miskin kan? sekurang2 kita sihat walfiat tak cacat and sakit.

    ReplyDelete
  4. SEDIH, TAPI ITULAH PENGALAMAN YANG MEMATANGKAN KITA SEBENARNYA. sAYA JUGA ADA PENGALAMAN BERKAITAN iNDIA BATU GILING NI. bUKAN SETAKAT TU SAJA , PENGALAMAN TENTANG "BAI TONCIT"(BENGGALI YANG NAIK BASIKAL BAWA BOTOL SUSU SEGAR), mUNGKIN JV FAHAM MAKSUDNYA.. SAMPAI SAYA MASUK U, ADA KAWAN DARI KAUM BENGGALI, BARULAH SAYA TAK TAKUT DENGAN "BAI TONCIT". BILA KISAH NI AKAN BERSAMBUNG JOYAH?

    ReplyDelete
  5. yes2 Jv lupa pasal bai toncit tu, mak kita suka gertak kan dulu2 padahal buka dia org buat pun, saja nak takutkan anak2

    ReplyDelete
  6. pengalaman memang guru terbaik dalam hidup kita... insyaAllah berkat kesabaran dan ketabahan semoga hidup kak JV sentiasa dalam rahmat dan perlindungan Allah swt sentiasa :)

    ReplyDelete
  7. Sedih..pengalaman yang jv jalani begitu trajis sekali.. tak terpikir dik fikiran.. salute buat jv.. tak sabar nak tunggu sambungannya lagi..

    ReplyDelete
  8. uish..sedihnya, sian kak joyah..buat saya tertanya2 mcmn kehidupan adik beradik lain yg chomel2 tu skrg..

    ReplyDelete
  9. Sedih n trharu bila bca cter zmn silam kak jv..tpi saya selute k.jv yg pernah lupa asal usul..best sngat k.jv nih...

    ReplyDelete
  10. sedihnya kak..seingat saya masa kecik tadika/sekolah rendah, xpernah rasa teruk mcm pengalaman akak. sbb mkn/pakai cukup wpun mkn biasa2 saja hasik jualan xlaku kat pasar. pakaian/baju 2nd hand sumbangan org. setahun sekali baru dpt baju baru time raya. mak beli sepapan kain murah, buat baju utk semua kami adik bradik pompuan. spender/penties pun mak buat sendiri dari kain perca.hehehe dok kata susah sbb keluarga xde kereta/motor,tv kot. time tu elektrik/air semua ada dah. kena angkut skit jer sbb rumah x jauh sangat dari pili tuan tanah yg mak menumpang tu. tu pun sesekali jer ankut pun sbb kebanyakannya mak buat sendiri.

    kalau nak dibandingkan kesusahan akak ni..mcm langit ngan bumi..insaf saya.

    ReplyDelete
  11. Kak JV makes me cry .....
    but thank you for sharing, kak.

    ReplyDelete
  12. JV sama cam I cuma kite keje kat bendang dia kat rumah jaga rumah tapi pengalaman yang buat kita kuat and tak mudah patah hati..thanks for sharing

    ReplyDelete
  13. salam akak JV - mak saya semua adik beradik nya habis di korjekan Komunis - mati semua dlm HUTAN mak saya tinggal sebatang kara bertemankan nenek yg orang kampung panggil Mak Mendek.

    Al FAtihah utk semua ...AMIN '

    ReplyDelete