Monday, July 2, 2012

Kenangan masa kechik

A'salam, selamat tghari, petg,mlm dan pagi pada semua pembaca, semuga hari ini lebih ceria,positif,sihat dan diberkati dari semlm dah hari2 sebelumnya, pada yg masih lagi mencari2, teruskan usaha, jgn mengalah sekrat jln,my only sincere hope and doa,Allah memudahkan semuanya, selagi kita berusaha, niat baik dan sentiasa willing nak menolong, rezeki akan selalu murah, mungkin tak jadi jutawan tapi hidup tak susah. jgn sesekali menghina, pandang rendah,pada org yg rupa kg, org susah, dan cacat.Sepgj hidup saya, dari keccil sampai lah saya dah berkahwin, itu ler biasanya pandangan org terhadap saya, even sampai sekrg pun masih ada lagi yg mcm tu, saya ingat satu jer,dlm hidup ni kita tak bole ubah pemikiran org, tapi kita bole ubah fikiran kita kalau kita tau apa yg kita buat tu salah.saya ingat lagi masa kechik2 duluu, ketua kg, cikgu semuanya sombong2 belaka sampai org kg yg kebanyakanya terdiri dari penoreh getah takut dan malu nak bertegur sapa, jurang pemishan tu terlalu ketara, masa saya kechik saya tak paham tu semua,cuma perhati jer ketua kg masa tu satu keluarga sombong ,adik beradik,and anak beranak, kalau kenduri, kendara tak pernah nak jemput,masa kita org cuma mampu naik basikal buruk ,dia org dah bermotor and berkereta,saya ingat lagi one of the cikgu punya anak satu sekolah ngn saya, kawan tu cousin pada anak ketua kg, anak dia org pegi sekolah dah ada keta sendiri,while saya jln kaki kesekolah, satu pagi tu,anak ketua kg tu nampak saya dgn cousin dia berjln kaki kesekolah, anak dia yg perempuan tu suruh saya jln dulu,sebab dia tumpangkan cousin tu naik kereta sama ngn dia. so saya berjln ler sesorng gi sekolah,can you imagine that, punya hinanya kita org?ni ketua kg,yg pegi masjid tak tinggal,yg kalau bercakap pasal agama, dia jer yg pandai,yg kalau wakil rakyat yg dtg keluar dia jer yg menyambut, org kg jadi baruah buat keja yg susah2.MasyAllah,bila difikirkan balik,marah rasa, kalau malu dgn org kg yg miskin , jgn represent dia org,then yg cikgu2 pulak jahat nak mampus, kaki pukul sampai budak2 takut nak gi sekolah, parent mcm tak berdaya bersuara or buat sesuatu, masa darjah 1 sampai darjah 6,jv ingat lagi cikgu yg garang,cikgu sabtu and cikgu kassim,,berleluasa, kalau maki hamun tu usah cakap ler,having teachers like that, how to expect murid nak pegi sekolah, not enough having garang parents, at shcool we are having garang teachers some more ,what make it worse no body there to protect us, we were at their mercy,dah ler sekolah atap mcm reban kambing,kerusi pun tak cukup some dudk atas lantai, dinding separuh jln,bila hujan lebat tempias banjir jadinya kelass room tu. tak ramai pun anak2 kg yg pegi sekolah masa tu,most of them tahan pegi tolong mak bapak gi noreh,kalau bsisng,cikgu akan panggil kedepan and senkang kapor tulis tu dlm mulut for sejam, some murid tu takut sampai terkenching2 then dia org kena merangkak keliling air kenchin tu.its still fresh in my memory how budak2 been treated di sekolah rendah tu.ada sekali tu ,one of the father mengamuk dtg sekolah bawak parang, tau takut cikgu tu meyorok dlm almari perpustakaan,the next year cikgu tu pindah sekolah lain, dengo cerita sama juga perangai dia, I never wish anything bad for anybody, but for someone like this I hope Allah balas ler keatas apa yg dia buat terhadap anak2 org miskin di kg tu.kalau tak salah jv tahun 1976 baru kg dapat bekalan letrik, so guess rumah sapa dulu yg mampu ada api letrik?, rumah cikgu dgn ketua kg ler kan? kita org ni senja kala,duduk chankung kat batang poko tgk rumah dia org terang benderang ngn cahaya lampu kalimantan tu.on the way nak gi mengaji, kalau kita berhenti sekejap nak jeling tv  dia org, cepat2 dia org tutp pintu.massyAllah, saya mohon doa dari Allah Taala, jauh kan ler dari sifat sombong yg mcm ni,,ni belum lagi org susah mengadu nak mintaktolong, jv rasa dulu ketua kg tempat jv masa kechik2 tu paling senang hidup dia org , tak der sorang pun org kg dtg mintak tolong,jv tak tau pasal keluarga org lain, yg jv tau mak jv masa membesar dulu tak pernah jumpa ketua kg,,the only time kita jumpa muka ketua kg is masa maulud nabi, kita org pegi bawak dulang sebab masa tu ler kita org dapat makan daging ,kalau tak memang kempunan, if ada rezeki bisannya 3 bulan sekali baru dapat rasa makan ikan kembung, sekor ikan potong 3,jv selalu dapat bhg ekor, goreng ngn garam,makan ngn nasi and kichap dlm dulang. satu dulang 4 org,at 1st,  jv makan nasi jer dulu,simpan ikan nak tayang ngn adik beradik,then adik jv ,nangis nak ikan ,mak  dah senseng lengan baju,kat jv,so there went my ikan goreng to my sister,one of my mothers peberet.Since  then,kalau ada chan lauk ikan, the 1st thing jv terkam ikan tu dulu,bagi selamat dlm perut,gi sekolah dulu tak mandi pagi sebab nak jimat air and simpan air utk mak dgn adik beradik lain2,kalu tak, penat nak kandar air tu,lepas sekolah,kena kandor air,dari perigi atas bukit,penuhkan semua tempayan,if saya femes masa kat sekolah dulu,its because femes for tak mandi pagi and gosok gigi. mak beli berus gigi sebatg kungsi ngn 9 org,sabun mandi tu guna sabun chap kapak yg kuning panjang tu,kalau ada duit mak beli sebtg, kalau tak beli sekerat.multi purpose sabun, utk mandi,cuci pinggan,baju,rambut,lantai dan segala2 yg perlu dicuci..Padanler rambut org kg  dulu kalau angin puting beliung pun berdiri semcm jer, tak bergerak, rumah bole terchabut ditiup dek angin, rambut dia org bole stand still, punya power nya sabun buku chap kapak tu.Berus gigi tu tak sampai setahun,tinggal batang jer, bulu berus tu hilang lunyai kena kejakan berus gigi2 kapak seluruh keluarga.bila ubat gigi habis, jv cuba guna sabun, sapu ngn berus gigi tu,pedas dan panas semacm jer bila berus gigi dgn sabun chap kapak tu. Pas tu tak buat dah,then bila semua tu dah habis, jv tumbuk arang ngn garam sapu dgn jari sental gigi,masa menyental tu bukan tgk cermin, main sental jer,pas tu gi sekolah,bila senyum gig jongang jv tu ada black lining, rasa masin tu sehari suntuk ler juga,.minum air perigi pun rasa masin.ni belum cerita pasal buang air besor lagi, to nanti cerita kemudian ler, cukup ler dulu celoteh Joyah Vegas utk hari ni, cheer up frens, take care. JV

14 comments:

  1. Waalaikumsalam JV..saya dapat rasakan kesiksaan Dan sangsara hidup JV dan orang kampung dalam zaman kecil kita. Banyak persamaan cuma bezanya emak saya tidak garang walaupun hidup susah. Bapa garang pulak. Memang tidak dinafikan guru2 di sekolah ketika tu garang2 macam harimau tidak berhati perut. Saya pun tak suka pergi sekolah sebab takut dengan Cikgu. Sabun cap kapak, ubat gigi arang dapur hehehe itu barang luxury.

    ReplyDelete
  2. tersenyum simpul baca kisah jv ni :)

    ReplyDelete
  3. JV, tak dapat cikgu macam ayah saya. Arwah sgt pentingkan pelajaran. Dia anak orang susah, ambik MCE belajar sendiri. Ayah seorang yang berperisip. Masa kecik kami selalu pindah randah sebab ayah di tuduh membangkang. Dia di hantar ke sekolah sekolah "ulu/pendalaman" mungkin sama taraf dengan sekoah JV dulu. Ayah seorang cikgu yang sangat "passionate", ingat lagi entah budak2 mana di angkutnya bawak balik dan tutor. Ada sorang anak yatim, toknya, Tok Ramlah di Baling, Kedah, jual kuih dan belacan, masih ingat sangat . Tok Ramlah, pelatah, jadi dia selalu jadi bahan tertawa. Nama budak tu Rosli, sebaya dengan abang, a very bright kid daif. Ayah suruh Mat Li datang belajar dengan abang, dia dapat keputusan lebih baik dari abang saya. Mungkin dia seorang yang dah berjaya sekarang. Tak semua cikgu begitu dulu. Kami di ajar jangan pandang pangkat dan darjat, kalau sesiapa datang rumah tak kira pangkat semua dilayan sama kena duduk makan diatas lantai. Baca cerita JV yang selalu accept tetamu saya teringat, ayah dan emak, tok dan tok wan yang sentiasa menerima tetamu dirumah. Ingat lagi walaupun cuma telur saja yang ada telur dadarlah dijamu siapa yang datang. Kalau datang waktu tengahari mesti kena hidang nasi, makan apa yang ada. Alhamdulillah Ayah meninggal dapat juga dia wakafkan tanah utk tapak sekolah.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulllah notjustdream, kalau ada ciku yg mcm your father kat kg jv tu , jv pasti ada ler juga anak2 miskin yg berjaya,jv selalu kagum dan seronok bila kenal or dengo asal anak melayu yg pandai,berjaya dan tak sombong,sayang your father dah meninggal, kalau tak sure jv jumpa dia and berbual2 mesra.

    ReplyDelete
  5. kak JV ni potong stim la..tengah fefeeling baca citer sedih. tetiba terselit pulak ayat kelakar. dah tergelak...heeheehee

    ReplyDelete
  6. hahhaha KakYang, tak nak ler bersambung2 sedih tu nanti depress ler pulak, tujuan akak bukan nak bagi pembaca bersedih,tujuan akak benor nya nak bagi motivasi pada some yg alami sama nasib,walau segelap mana pun kita rasa harapan kita tu, kalau kita senantiasa berusaha dan tak mengeluh, akan ada cahaya yg menerangi hidup kita nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..tu sbb saya suka baca crita akak. ada terselit motivasi di sebalik kisah. sekurangnya boleh motivasi diri supaya pk ada lg org yg susah dari kita..dan belajar utk syukur dengan nikmat Allah. terimakasih kak for sharing..

      Delete
  7. Hahahahahaha sabun cap kapak ko kaler kuning, zaman aku kaler ijau.
    Giler ko JV, berus gigi ngan sabun..kekekeke

    Yang suka skodeng,
    Nekrock@Feza

    ReplyDelete
  8. Salam to akak JV - saya tak merasa utk belajar sama cikgu Sabtu tapi cikgu KAssim merasa lah ...Yaraabbi kan kita ni kuat berkubang kat parit besor diseksa nya kita terjun parit besor ngan tanpa seluar dan baju lepas tu masa perhimpunan di sebat nya kite di depan SEKOLAH... Parit besor parit idaman semua orang zaman anak anak terjun mandi hahahahaha's yang best nya depan rumah haji rugiman yg ngadap ke sekolah - seklah yang atap zink ber selang atap rumbia hahahaha's

    akak JV sempat bersekolah sama cikgu sufiah ,cikgu tawil , cikgu saat ????? sebab ada yang dah arwah dah cikgu sekolah rendah kita ini ( Cikgu T dan Cikgu S ) lelaki dan arwah daah...AL FATIHAH ...cuma cikgu kassim masih panjang umur kot GERAM benor kita ni ngan cikgu Kassim' bbbyee'

    ReplyDelete
  9. Hhahahha, cikgu tawil ang cikgu saat baik. cikgu kasim ngn cikgu sabtu yg garang nak mampos.

    ReplyDelete
  10. sedihnyer baca citer akak ni....

    ReplyDelete