Friday, June 29, 2012

A'salam. its Jumaat pukul 5.55 ptg, cuaca masih lagi in a tripple digits, anak2 lepak dlm bilik dgn kawan dtg for sleepover.jv tgh rebus daging nak masak lemak cili padi,sementara tunggu cuaca repudp sikit nak jirus pokok, nak kelaur beli barang dapur pun tak larat sebab keletihan kerana cuaca,budak2 komplen tak der susu, kalau ada susu takder le juga di minum banyak mana pun, adat manusia kan, kalau dah tak der tu baru tercari2,lagi dia org cari lagi ler jv malas nak beli.Teringat masa zaman kechik2 dulu, dudk dlm hutan, mak tak kasi berkawan sebab tak nak kena komplen and umpat,sebab hidup daif sesgt, the only time dapat berkawan masa kat sekolah during recess, tu pun tak der yg nak berkawan,bertolak dari rumah pukul 6 pagi, jalan kesekolah bawak bekal nasi lembik dgn sambal tumis tumbuk , bungkus dlm daun pisang,dulu tak der letrik, let alone esbok, so kena bangun pagi menumbuk cili kering,bila guna lesung menumbuk tu, tak der le lumat mana, mak selalu kata bole tampal baju sambal tumis yg jv buat, tak der ikan bilis pun, tumbuk cili kering dgn garam jantan and bawang besor, tumis letak pak aji and letak air asam jawa. bole le cekik, tak ler sesedap mana pun, but when you did not know any better, what you had was the best actually.then goreng ikan kering pari, itu ler bekal gi sekolah sampai ler ptg, mlm tu, kekadang ada dinner ,but most of the time tidur without makan mlm pun.jv ingat lagi kalau perut kosong susah nak tidur, so every friday night mak selalu cerita hantu, jv duduk rumah 4 tiang, satu bantal kungsi 2 beradik,mak beli guni tepung gandum,masukan baju noreh yg buruk2 tu sebagai isi bantal, nak beli kelambu tak mampu,gebor kita org guni tepung gandum tu yg dah bukak dan di cantum, dulu hidup di hutan sejuk, minyak bole beku bila bangun pagi,so dlm rumah tu cuma ada satu gerobok, 2 gebo guni, 4 bantal , 4 dulang besor,dua periiok and satu cerek air, tak mampu beli pinggan, semuak makan dlm dulang kungsi ramai, bila jiran nak kenduri,dia org dtg ler pinjam dulang dgn periuk, tapi tak jemput pun kita org,rumah tu atap separuh rumbia,separuh plastik, bila bulan mengambang tidur terlentang atas lantai,nampak ler burung hantu,mcm merennug kita org,so bila mak cerita hantu mlm jumaat tu ,dengo ngn mata tertutp sampai ler tertidur,bila ada rezeki, sometime dapat ler makan tahu goreng ngn garam for dinner bu for most of the time tidur dgn perut berkeroncong,I have never stop bersyukur terhadap rezeki yg di bagi from kechik sampai ler sekrg ni, life is truly a blessing my frens!. tkaseh pada semua yg sudi baca celoteh Joyah,till we meet again. Joyah Vegas.Asalam.

4 comments:

  1. Waalaikummusalam JV. Cerita JV mengingakan semula Kenangan pengelaman hidup saya waktu kecil yang juga serba kekurangan. Suka duka semua rasa ..

    ReplyDelete
  2. betul tu Kamisah,with technology buat dunia kita semakin kechik, bole relate sesama sendiri,dgn anak2 tak bole elate sebab dia org tak pernah alami tu semua

    ReplyDelete
  3. ya Allah kak..saya baca je pun nak menitis air mata. kalau mengalaminya sendiri tak tahu la mcm mana..

    ReplyDelete
  4. alah akak JV - kita ni lelaki lagi terror semua pemakanan kita makan contohnya biji getah sesedap rasa bila di rebus hehehehe's ...tapi mmg betul lah waktu malam mmg kluarga kita tak sibuk sibuk diri ngan hidangan malam pon umpama trend masa tu dan mana lah nak cari aisbox ...kolo pagi sekolah cari air hujan air dalam tempayan aje hihihihih's !!!!! bab kain guni tepung chap kuci tu rasa nya selain jadi selimut orang pasang jadi syiling rumah kan kan ...jahit sambung sambung chanteeek jadi syiling rumah hihihiiihhihi's the best ever masa tu !!!!!

    ReplyDelete