Saturday, June 30, 2012

A'salam ,morning,afternoon and night to all. it Saturday and 7.34 am in Vegas, tgh siap sedia nak jirus pokok2 and kemas rumah, pegi kedai halal dan china town, both kedai is about 30 minit dari rumah saya,biasanya pegi every 6 minggu, but the last 2 months ,been going every 2 weeks, sebab this time ramai pulak tetamu yg datg dari segala pelusuk. 15/7 ada 4 Russian teenager and 5 columbian girl nak duduk rumah for 4 minggu.dia org dtg sini for Photography camp sambil belajar inggeris,yg dianjurkan ole international college. College tu bayo 500usd sebilik, jv kena sediakan breakfast and dinner,bukan buat untung pun, jv sanggup ni sebab nak tunjukan dgn anak2 erti kata sebenar berkungsi apa yg termampu,sambil berpeluang berkenalan dgn org luar.masa jv kechik2 dulu mak tak mampu nak buat benda2 mcm ni, nasib baik jv membesar ada keyakinan diri, walaupun tak der apa bekalan bila merantau dulu.masa jv mula2 tinggalkan kg, jv jadi juru jual dicount card, masa tu credit card masih tak der lagi. ingat lagi tokey dia indian guy, dia rekrut budak2 lepas SPM pegi dari rumah ke rumah jual membership ,keja sebulan jer kot, kat Johor, lepas tu jv keja kat restoran nelayan, tokey dia suka mabuk,melayu tapi tak selesa tgk melayu mabuk everyday, through salah sorang pekerja situ, jv dapat keja org gaji kat kajang. dari situ bermula laa hidup jv di rantuan , jauh dari adik beradik dan mak abah.3 1/2 years ler juga keja sebagai org gaji tu,jaga anak 3 org,buat serba serbi dlm rumah tu, not a very interesting life.dia org bayo 200rm ,semua tanggung, kira banyak masa tu sebab most org gaji dapat 100rm jer, sebab jv ada SPM, jv negotiated 200rm.jv bagi mak 80rm sebulan, the rest jv simpan bawah tilam. after 3 and 1/2 years, I felt my life did not go anywhere, unless I do something, I decided to look on for employment agencies in yellow pages.this is where jv belajo perangai manusia. masa keja org gaji tu, ada dua jiran melayu, satu UIA lecturer,satu lagi doktor..every ptg,while waiting for my boss to come home from work,we would spend 1/2 bersocialising dgn dia org,everytime my boss bercuti outstation bawak family, dia org tak bawak jv, unless they need my service as a maid, otherwise jv duduk rumah sesorang. I used that opportunity to look for a job in KL, took a cab from Kajang to the tempat interview, habis ler juga 40rm pegi balik. each time jv interview dia org mintak ref, letter,so jv tanyaler UIA letcurer and the doktor's wife if they could ask their husband to give me a ref. letter.mind you these are the people I visited and bagi makanan almost every day. their answers was, their husband tak berani bagi ref,sebab tak kenal jv ,jv mintak keja receptionist jer, bukan high post job pon,its not even a secretaryjob.but no, tak berani takut kalau jv  buat salah,dia org tak nak bertanggung jawab. what a manusia kan?.In the end,when life was so intolerable as a maid, jv mintak tolong indian nebor yg jv tak kenal, bagi surat recomandation. JV ingat lagi , jv panggil dia Uncle Tharmulingam,besor hati dia,siap volunteer hanto jv ke KL for the interview,laki bini .sayu hati org asing yg lain agama dan bangsa yg tak kenal jv, yg for 3 1'2 years cuma angguk kepala dan angkat tgn jer bila jumpa..From there jv sedor, sometimes in life org yg sesama bangsa dan agama, yg kita ingat kenal kita,tak sanggup tolong kita semata2 kita tak der apa2 ,no looks,no education,let alone harta benda, its just a rubber tappers doter and a maid, form there onward bermula ler susah hidp jv di perantuan, susah dengan erti kata sebenor..Salam to all of you my frens, celoteh Joyah!

4 comments:

  1. kak Joyah kenapa tulisannyer kecik sangat..posting sebelum ni tulisannyer bold..senang baca. Tapi apa pun best baca. Terima kasih berkongsi kisah.

    ReplyDelete
  2. Kak JV, bukan sekadar sesama bangsa yg tak nak tolong...ada yg sesama keluarga lagi teruk, tak nak tengok keluarga lain naik, kadang2 org yg langsung tak ada kaitan keluarga itu yg menolong kita. Itulah perangai manusia ni kan...hmmp.

    ReplyDelete
  3. Betul tu kak JV. sedara sendiri pun belum tetntu akan tolong kita.
    Suka baca cerita2 kat sini.

    ReplyDelete
  4. akak JV - saya pernah dtg KL dari bastand 20 bas mini depan bangkok bank jalan kaki ke Taman Melawati yang lalu depan Zoo Negara - 1st time dtg KL tak jalan tak tau nak naik bas apa tapi leh kenal tempat tu utk Kursus dan lapor diri' hihihihihi's berjalan kaki pertama kali diKL membawa diri kita sihat hahahahaha's

    ReplyDelete